Tdh 2020

Filutás Viktorral érkezik a Giotti Victoria

Giro-szakaszgyőztest is indítanak


A 2020-as Tour de Hongrie résztvevő csapatait bemutató sorozatunkban ezúttal a romániai bejegyzésű és olasz hátterű Giotti Victoria érkezését jelenthetjük be. Ez az együttes azért különösen fontos számunkra, mert ebben az évben már a kontinentális csapat színeiben teker a tavalyi Székely Körverseny összetett versenyének hatodik helyezettje, a magyar Filutás Viktor is.A kétszeres Giro d’Italia-szakaszgyőztes egykori profi kerékpáros, Stefano Giuliani versenyzői pályafutása után sem távolodott el a sportágtól, neves olasz csapatok mellett dolgozott sportvezetőként, s 2018-ban életre hívta a romániai bejegyzésű MsTina-Focus nevű csapatot, amely kontinentális bejegyzést szerzett, s immár Giotti Victoria néven szereplője a kerékpáros életnek.Az első esztendőben öt profi győzelemig jutott a klub, tavaly már hat diadalt jegyzett, köztük Denis Marian Vulcan sikerét a román országúti bajnokságon. A Giotti Victoria négy román, négy olasz, két japán, egy kolumbiai és egy magyar kerékpárossal kezdi a 2020-as szezont, a huszonhárom esztendős Filutás Viktor már részt vett az egyesület januári olaszországi edzőtáborozásán.A magyar versenyző igazi kerékpáros famíliából érkezett, édesapja, Filutás Árpád magyar bajnoki rekorder stéherversenyző volt. Viktor maga is rendszeresen versenyez pályán (tavaly hetedik helyezést ért el a Világkupa-sorozatban, s az Éb pályakerékpárosának választották Magyarországon), de országúton is szép eredményeket tud felmutatni. A Magyar Körversenyen 2015 óta négy alkalommal is részt vett, 2016-ban ötödik helyen végzett a 23 évnél fiatalabbak különversenyében.A Giotti Victoria legnevesebb bringása az olasz Andrea Guardini, aki öt éven át tekert az Astana és az UAE Team Emirates World Tour-csapataiban, s 2012-ben szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Giro d’Italián. Ugyancsak megfordult World Tour-csapatokban (Lampre-Merida, UAE Team Emirates) az olasz Federico Zurlo, aki tavaly a Japán Körversenyen volt szakaszgyőztes.Egy igazi klasszis segíti az egyesület versenyzőinek szakmai felkészítését: a 2004-es Giro d’Italia-győztes olasz Damiano Cunego nemcsak edzőként és tanácsadóként, támogatóként is jelen lesz a klub életében.Filutás Viktor (balról a második) a Pannon Cycling Team tagjaként a 2019-es Tour de Hongrie rajtja előtt


A Tour de Hongrie szervezői eddig tizenegy csapat érkezését jelentették be, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon az Astana Pro Team (World Tour), a TREK-Segafredo (World Tour), a Mitchelton-Scott (World Tour), a Team Jumbo-Visma (World Tour), az Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a Gazprom-RusVelo (ProTeam), a Riwal Readynez (ProTeam), a Team Novo Nordisk (Pro Team), a Kometa-Xstra (Continental Team), a Team Novák (Continental Team) és az Adria Mobil (Continental Team) is.


A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.