TdH 2018

Francisco Contador váltotta testvérét

Francisco Contador a Polartec-Kometa sportmenedzsere, Alberto Contador testvére, aki évtizedek óta jelen van a világ kerékprsportjában. Szakmailag nagyon tetszik neki a Tour de Hongrie.Szombaton került sor a Tour de Hongrie negyedik, egyben legnehezebbnek ítélt szakaszára, a Karcag és Miskolc közötti 182 kilométeres távon. A Polartec-Kometának nem jött ki jól a lépés, de a Pannon Cycling Team versenyzője, Valter Attila remekelt, a bükkszentkereszti hegyi hajrán magyar győzelem született. Francisco Contadort a verseny után kérdezte a Faster Promotion a Contador alapítványról és a Polartec-Kometa csapat működéséről.

– Hogyan lett először Alberto Contador, majd az Contador Alapítvány menedzsere?
– Albertóval azután kezdtem el dolgozni, hogy megnyerte az első Giro d’Italiát – válaszolt Francisco Contador. – Nem számított akkor arra a győzelemre, és szerette volna, ha olyan valaki áll mellette, akiben igazán megbízik. Örülök, hogy így alakult és annak is, hogy azóta az alapítványban is hasonlóan fontos szerepet adott nekem. Így most Albertóval és Ivan Bassóval kiegészülve igazán jó a vállalati struktúránk.

– Mivel foglalkozott mielőtt menedzser lett?
– Korábban mérnök voltam. Egy privát cég technikai divíziójában dolgoztam a fejlesztéseken. Amiután Alberto megnyerte a Girót, először párhuzamosan csináltam a két munkát, de később ezt nem tudtam folytatni.

– Milyen az öccsével együtt dolgozni?
– Négyen vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb, utánam jön a húgom, utána Alberto és végül van még egy kisebb fiútestvérünk. Jó a családdal együtt dolgozni, persze nem könnyű. Néha nehéz külön választani a munkát és a magánéletet, persze próbálunk rá figyelni, hogy egy vasárnapi ebéd közben ne beszéljünk az üzletről.– Hogyan képzeljük el az alapítvány tevékenységét és hogyan született a Polarte- Kometa csapat?
– Az alapítvány társadalmi célú tevékenységen alapul, csapatainkon, versenyzőinken keresztül szeretnénk kommunikálni ezeket az üzeneteket a világnak. Az egyik legfontosabb a stroke, mint betegség megelőzése, hiszen Alberto is ebből tudott felépülni. A másik aspektus a kerékpár gyakoribb használata, hogy menjenek bringával dolgozni az emberek és hogy ne csak profi sportként, hobbiként is a mindennapjaink részeként tekintsünk rá. Az a célunk, hogy a versenycsapatainkon keresztül megismerjék az emberek az általunk képviselt értékeket. Húsz ember dolgozik nálunk, mindennek megvan a maga felelőse. Még nem vagyunk olyan nagy vállalat, mint a Kométa, de azért van dolgunk bőven. Van egy másik projektünk is, amellyel megpróbáljuk mindenki számára elérhetővé tenni a kerékpározást. Használt, kidobott bicikliket felújítunk, megjavítunk és olyan országokba juttatjuk, mint például Szenegál, ahol az emberek nehezen férnek hozzá kerékpárhoz.

– Mi a Polartec-Kometa célja?
– Kontinentális csapatunk csak ettől az évtől van, természetesen egyszer szeretnénk, ha kinőné magát és az élversenyeken is esélyes profi csapatként indulna, de jelenleg az utánpótlásra koncentrálunk. Itt van most a csapattal Diego Sevilla, akivel egészen fiatal kora óta foglalkozunk, óriási öröm őt itt látni, hogy felnőtt a profik közé.

– Ön a menedzser, kezeli a szponzorokat is. Hogyan jött a Kométa?
– A Kométához Ivan kapcsolatain keresztül jutottunk el. Amikor először találkoztunk Giacomo Pedranzinivel, azonnal éreztük, hogy ez nem egy egyszerű szponzori kapcsolat lesz. Alapvetően nehéz találni szponzorokat a kerékpársportban egy ilyen jellegű projektre, de olyan együttműködésről, amilyen a Kométával jött létre, akik ugyanazt az értéket szeretnék közvetíteni, ilyenről álmodni sem mertünk. Nem csupán üzleti kapcsolat van köztünk, olyanok vagyunk, mint egy nagy család, és azt hiszem, náluk jobb támogatót keresve sem találhattunk volna.

– Hogy tetszik a Tour de Hongrie?
– Nagyon tetszik! A Tour de Hongrie szervezése nagyon megtetszett, nagyon klassz az arculata. Gyakran járunk kisebb európai versenyekre, de úgy gondolom, az önöké kiemelkedő. Ráadásul televíziós közvetítés is van, ami egy sokkal magasabb szintre emel minden rendezvényt.

– A mai nap nem volt annyira szerencsés a csapatának...
– Igen ez a csapat nem egy ilyen jellegű szakaszra van felkészülve, Matteo Moschattira építettünk, hogy minél többet tudjon nyerni. Sajnos a hegyi menőink most egy másik versenyen vannak. Ennek ellenére például Serranónak is volt egy szökési kísérete, ha ott tudott volna maradni, talán máshogyan alakul. A Pannon versenyzője nagyon ügyes volt, elismerésem.

– Ivan Basso hétfőn elmondta: Albertóval és önnel hárman próbálják megosztani a figyelmüket a csapaton. Hogyan működik ez a gyakorlatban?
– Amint látja, most is így csináltuk, Ivan is itt töltött egy napot, Alberto is, én pedig maradok vasárnapig. Több sorunk is van, így meg kell osztani a figyelmet, de ez jól szokott működni. Minden verseny után kapunk egy részletes beszámolót Jesus-tól, a csapat koordinátorától, ha nem vagyunk jelen, akkor abból értesülünk a történtekről. Ha valahov nem tudok eljutni a csapattal, általában nem tudom megvárni a beszámolót, inkább felhívom Jesus-t, hogy mi a helyzet…

Forrás: Faster Promotion
Fotó: Kométa/Vanik Zoltán