Tdh 2020

Ivan Basso szép jövőt jósol Dina Mártonnak

Kometa-Xstra


Ivan Basso nagy jövőt jósol az országúti kerékpársportban az Alberto Contador csapatában, a Kometa-Xstrában szereplő Dina Mártonnak. A spanyolországi Olivában rendezett edzőtáborban a kontinentális besorolású istálló sportügyekkel foglalkozó vezetője az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a csapathoz tavaly júniusban csatlakozó huszonhárom éves magyar versenyző az elmúlt év egyik legpozitívabb meglepetése volt számára.„Örülünk, hogy itt van, az egyik legjobb a jelenlegi keretben, fiatal korához képest kiemelkedően profi – fogalmazott Ivan Basso, aki kiemelte, Dina Márton tudja, mit akar és maximálisan megbízik a szakmai stábban. – A mi feladatunk, hogy segítsük az előrelépésben. Büszke vagyok, hogy a jövőjét a kezembe és a stábom kezébe helyezte. Nagy jövőt jósolok neki a kerékpársportban.”A csapat másik magyar kerékpárosáról, a friss igazolás Fetter Erikről azt mondta, a tizenkilenc esztendős versenyző is profi hozzáállású, így tőle is remek szezonra számít. Úgy vélte, rövid időn belül mindketten készen állnak majd arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az olasz Ivan Basso a sportigazgatók segítségével folyamatosan követi a csapat teljesítményét, foglalkozik a versenyzők teljesítményével, egyúttal ellátja többi feladatát, az új tehetségek és szponzorok keresését is. A jövőről elmondta, az augusztustól az év végéig a csapatnál gyakornokként már lehetőséget kapó Karl Ádám a tervek szerint júniusban ismét csatlakozik a csapathoz, és dolgoznak azon, hogy Magyarországon és máshol is további tehetséges fiatal kerékpárosokra leljenek.A kétszeres Giro d’Italia-győztes korábbi versenyző emlékeztetett, szerették volna, ha a csapat már idén egy osztállyal magasabb, azaz Pro Team-szintre lép, ám végül a pénzügyi keretük ezt nem tette lehetővé. A vezetés pedig inkább szeretné a csapatot a legjobb kontinentális sorok között tudni, mint egy közepes vagy alacsonyabb teljesítményű istállóként egy szinttel feljebb. Ezzel együtt továbbra is dolgoznak az előrelépésen, nem tettek le a kitűzött céljaikról.

A májusi Tour de Hongrie kapcsán hangsúlyozta, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is ez lesz a csapat fő viadala. Ám az évről évre fejlődő Magyar Körverseny az idén még a tavalyinál is komolyabb kihívás lesz, hiszen legalább négy World Tour-csapat ott lesz a mezőnyben, így még felkészültebbnek kell lenniük.Egyértelműen az év legfontosabb versenyének nevezte a Tour de Hongrie-t Alberto Contador is, aki az MTI kérdésére leszögezte: a Kométa három éve főszponzorként segíti a csapatot, így prioritást élvez, hogy a támogató vállalat számára hazai versenyen bizonyítsanak. Dina Mártont és Fetter Eriket egyaránt a csapat fontos versenyzőjének nevezte, egyúttal kiemelte, Dina Marci már tavaly is bizonyított, jól versenyzett. Az idei szezont pedig felkészülten, jó formában várja, szerinte fejlődött is az elmúlt idényhez képest.

„Még hiányzik számára némi tapasztalat, van még fejlődési lehetősége, amelyhez a csapat minden segítséget megad” – mondta a spanyol csapattulajdonos. Azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi tervekkel ellentétben nem sikerült szintet lépnie a csapatnak, és szabadkártyát kapnia a Giro d’Italiára, Alberto Contador úgy fogalmazott: ez nagy szomorúságot jelent, és kis visszaesés mind számukra, mind a magyar kerékpársport számára, hiszen az Olasz Körverseny első három szakaszát Magyarországon rendezik májusban.A versenyzőként a Giro d’Italián és a Tour de France-on kétszer-kétszer, a Vuelta a Espanán háromszor győztes Alberto Contador előre tekintve elárulta: az elmúlt esztendőkben megismerték a magyar kerékpársportot, és a jövőben is számítanak a magyar versenyzőkre.

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Lengyel Péter