TdH 2020

Jövőre Pro Team lesz a Kometa-Xstra

Alberto Contador és Ivan Basso sajtótájékoztatója


Ebben az esztendőben is megtisztelte jelenlétével a Tour de Hongrie versenyét a kerékpársport két ikonikus alakja, a hétszeres Grand Tour-győztes spanyol Alberto Contador és a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso. A két csillag a spanyol Kometa-Xstra csapatának vezetőjeként tartott Miskolcon sajtótájékoztatót, a Magyar Körverseny utolsó szakaszának rajtja előtt.A spanyol kontinentális besorolású együttes – amely két magyar versenyzőt is foglalkoztat, a tavalyi Tour de Hongrie-ezüstérmes Dina Mártont és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Eriket – nagy lépés előtt áll: 2021-től egy szinttel magasabban, Pro Teamként folytatja.

A Pisztolyos (El Pistolero) és Rettegett Iván (Ivan il Terribile) – a beceneveket hosszú és sikeres pályafutása során vívta ki a két bringás csillag – az elmúlt két esztendőben is jelen volt a Magyar Körversenyen. Alberto Contador a Kometa-Xstra tulajdonosa, Ivan Basso pedig a csapat sportigazgatója, érkezésük apropója a Pro Teammé válás mellett természetesen az, hogy a helyszínen szurkolhassanak a Tour de Hongrie döntő szakaszán, amelynek kometás esélyese is van, Dina Márton személyében.Giacomo Pedranzini, a Kométa Zrt. vezérigazgatója köszöntötte Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét, hozzátéve, nagy örömmel látja, hogy a Magyar Körverseny és a spanyol klub évről évre egyre magasabb szintre lép, egyre fontosabb szereplője a világ kerékpársportjának. Az eseményen részt vett a csapat egyik magyar versenyzője, Fetter Erik is, aki közúti baleset miatt nem vehetett részt a héten zajló U23-as Giro d’Italián. „Tanultam egy dolgot nagyapámtól, mindig azt mondta, ha valami rossz dolog történik velünk, meg kell nézni, hogy miért történhetett. Talán azért nem indulhatott most Erik a kis Girón, hogy jövőre ott lehessen a nagyon” – jegyezte meg Giacomo Pedranzini.„Mindig nagyon nagy szeretettel fogadnak Magyarországon, s most örömmel mondhatom, az Alberto Contador Alapítvány, amely 2013 óta azon dolgozik, hogy a csapata a legmagasabb szintre lépjen, most újabb nagy lépést tehet – mondta Alberto Contador. – U23-as csapattal indítottuk, aztán a Kométával együttműködve létrehoztuk a kontinentális csapatot, s most jön egy újabb kategória ugrás, csatlakozik hozzán egy másik főszponzor, az Eolo, így most már professzionális szintre léphetünk. A nálunk versenyző magyarok példája valamennyi itt élő kerékpáros számára van előrelépési lehetőség ebben a sportágban.”

Ivan Basso elsőként köszönetet mondott a Tour de Hongrie szervezőinek: „Nagy köszönet jár érte, hogy ebben a rendkívüli, folyamatosan változó helyzetben is vállalták, hogy megrendezik ezt a versenyt, mert ez nemcsak a kerékpárosok, hanem a szurkolók és a szponzorok számára is nagyon fontos.” A sportigazgató megjegyezte: Dina Márton és Fetter Erik munkájával és pálda értékű hozzáállásával kiérdemelte, hogy 2021-ben az új Pro Teamben folytathassa a közös munkát.„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, már az is azt mutatja, hogy jó stádiumban van a gyógyulásom. Ez az első nagy nemzetközi verseny, amit nem résztvevőként, hanem a pálya széléről élek át, voltam az esztergomi szakaszon, a körülményekhez képest remek érzés volt, rengeteg szurkoló volt jelen” – mondta Fetter Erik, aki nyakmerevítőben és felkötött kézzel lehetett jelen a sajtóeseményen, de elárulta, várhatóan már jövő héten óvatosan elkezdheti az edzéseket is.

„A világon negyven olyan csapat van, amilyen szintre lép Alberto Contador klubja. Néhány éve még egyetlen versenyzőnk sem járt ezen a szinten, jövőre pedig akár hat kerékpárosunk is tagja lehet ennek az elitnek, a World Teamben szereplő Valter Attila és Peák Barnabás mellett Pro Team tagjaként Pelikán János, Kusztor Péter és a Eolo-Kometa színeiben Dina Márton és Fetter Erik is. Hiszem, hogy mi is sokat tettünk a Tour de Hongrie-val azért, hogy a hazai kerékpársport így fejlődhessen” – fűzte hozzá Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.


s