TdH 2022

Ki lesz a Tour de Hongrie győztese?

Esélylatolgató


Háromhetes szakaszgyőztesek, WorldTour-trikóviselők, világbajnokok érkeznek idén Magyarországra, hogy a verseny történetének eddigi legerősebb mezőnyében mérettessék meg magukat. De kik is a 2022-es Tour de Hongrie legnagyobb esélyesei, és mit várhatunk a hazai indulóktól?Sprint a Tour de France-ért


A 2022-es Tour de Hongrie útvonala egyértelműen a sprintereknek kedvez – nem véletlen, hogy a Tour de France-ra készülő klasszisok egy része is a Magyar Körversenyt választotta felkészülési lehetőségnek. Az első négy etap számukra biztosít lehetőséget a szakaszsikerekre, és bár az első és a negyedik szakasz is tartogat hegyi hajrákat, az idei mezőny szintjén egyik szintemelkedése sem számít jelentősnek.

A mezőny sprinterei közül négy kiemelt név a francia háromhetesen is eséllyel pályázhat szakaszgyőzelmekre. A zöld trikó talán legnagyobb esélyese a holland Fabio Jakobsen, aki 2020-ban egy horrorisztikus bukásban kis híján az életét vesztette a Lengyel körversenyen, azonban csodával határos módon nem csak felépült, de ismét a profi mezőny egyik leggyorsabb versenyzőjének mondhatja magát. A Quick-Step Alpha Vinyl Team bringása már öt szakaszgyőzelemmel rendelkezik háromhetesekről, tavaly pedig a Vueltán a ponttrikót is megszerezte. Idén az algarvei és a valenciai körversenyen két-két, a Párizs-Nizzán egy etapsiker fűződik a nevéhez. Sokat segíthet számára a csapat fantasztikus sprintfelvezetése: Iljo Keisse, Stan van Tricht és Florian Sénéchal alkothatják a vonatot, amelyben maga Sénéchal is jó eséllyel harcolhatna a szakaszgyőzelmekért.

A Lengyel körversenyen elszenvedett baleset okozója az a Dylan Groenewegen volt, aki azóta új csapatában, a BikeExchange-Jaycóban próbál visszatérni legjobb formájához. Jakobsen honfitársáért fog dolgozni az ausztrál csapat minden tagja, felvezetői a norvég Grondahl Jansen és a szlovén Luka Mezgec lehetnek. A korábbi négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes idén két etapsikerrel rendelkezik, a Tour de Hongrie-n pedig a címvédő távollétében ő viselheti az egyes rajtszámot.

Egy másik sikeres Grand Tour-sprinter az olasz Elia Viviani, aki pályán omnium olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A harminchárom éves versenyző idén tért vissza az INEOS Grenadiers csapatához, amelyet még a Team Sky-os időkben erősített. Kilenc etapsikerrel rendelkezik háromhetesekről, kivételes sebessége mellett azonban jó taktikai érzékre is szüksége lesz: Groenewegennel és Jakobsennel ellentétben ő nem rendelkezik erős felvezető emberekkel.

A három legnagyobb név mellett idén robbant be igazán az országúti kerékpározás elitjébe Olav Kooij, aki a Jumbo-Visma elsőszámú embere lehet. A mindössze húszéves holland versenyző tavaly is itt volt a mezőnyben (Budapesten második lett Edward Theuns mögött), WorldTour-szinten azonban idén kezdte el futószalagon szállítani a dobogós helyezéseket.

A nagy négyes mellett érdemes lehet figyelni a pályán olimpiai bajnok Matthew Wallsra (BORA-hansgrohe), a Trek-Segafredo Tour de Hongrie-etapgyőztes párosára, Matteo Moschettire és Jon Aberasturira, a Movistar fiatal német sprinterére, Max Kanterre, a regnáló U23-as világbajnok Filippo Baroncinire (Trek-Segafredo), a harmadik Tour de Hongrie-jára készülő Rudy Barbier-re (Israel-Premier Tech) és a Human Powered Health holland gyorslábújára, Arvid de Kleijnre is.Irány a Kékes és az összetett csúcsa!


Az összetett ugyanakkor szinte biztosan a Kékestető meredekén fog eldőlni. Gyöngyösről a csúcsig egy tizenhat és fél kilométer hosszú, átlagosan öt százalékos meredekségű emelkedő vezet fel, az igazi nehézséget pedig a Mátraházát követő szakasz jelenti. Az utolsó három kilométer nyolc százalék körüli átlagmeredekséget hoz, amely tökéletesen alkalmas a robbanékony, rövid meredekeket kedvelő versenyzők számára egy döntő támadás kivitelezéséhez.

Bár a címvédő Damien Howson nincs itt a mezőnyben, egy korábbi győztes így is tagja a pelotonnak: Krists Neilands 2019-ben két szakaszgyőzelemmel – köztük a kékesivel – húzta be az összetettet a két magyar, Dina Márton és Valter Attila előtt. A lett versenyzőnek ugyanakkor erős kihívói lesznek. Az INEOS Viviani mellett egy kifejezetten erős hegyi sorral érkezik, amelyben az ír Eddie Dunbar és a Costa Rica-i Andrey Amador is helyet kap. A BORA-hangrohe és az Astana egy-egy Grand Tour-szakaszgyőztes versenyzővel támad: az osztrák Patrick Konrad 2018-ban hetedik, 2020-ban nyolcadik helyen végzett a Giro d’Italián, a korábbi U23-as világbajnok Alekszej Lucenkó pedig tavaly hetedikként zárt a Tour de France-on. Lucenkó egy februári sérülésből tér épp vissza.

Kiváló formában érkezik a versenyre a kolumbiai Einer Augusto Rubio, aki a Tour de Romandie WorldTour versenyén az összetett tizendik helyén zárt két héttel ezelőtt. Oscar Rodriguez személyében egy kiváló hegyi segítője is lesz a kistermetű hegyimenőnek, aki élete első jelentős összetett győzelméért száll harcba. A győzelemre potenciálisan esélyes hegyi menők közé tartozik még az Uno-X két fiatal dánja, Niklas Eg és Anthon Charmig, a verseny tavalyi harmadik helyezettje, Antonio Tiberi (Trek-Segafredo), illetve a 2020-as U23-as világbajnok Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team) is.Ki lesz a hegyek királya?


A piros trikó a szökevényeket illetheti meg: a versenyen hat harmadik, két második és két első kategóriás hegyen szerezhetnek pontokat a versenyzők. Minden többnapos versenyen ez az egyik legnehezebben jósolható kategória, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy egyes csapatok mely versenyzőket küldik harcba a szökésekért, és mely elmenések járnak végül sikerrel.

A piros trikó általában a kisebb csapatoknak jelent kiemelt célt, egyesek pedig remek hegyimenőket hoztak a versenyre. A Novo Nordisk színeiben induló David Lozano egyszer már nagyon közel járt a piroshoz – 2020-ban az utolsó szakaszon, pontegyenlőség mellett előzte meg Valter Attila. Idén olyan nevekkel harcolhat majd meg érte, mint Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen-Baloise), Leon Heinschke (Team DSM), Sergio Roman Martin (Caja Rural-Seguros RGA), Fabio van den Bossche (Alpecin-Fenix), Kristjan Hocevar (Adria Mobil), Alessandro Monaco (Giotti Victoria-Savini Due) vagy Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa).Hajrá magyarok!


Az idei Tour de Hongrie-n összesen tíz magyar szállhat harcba a fehér trikóért. A magyar válogatott keretét Orosz Gergő, Karl Ádám, Solymosi Márton, Szijártó Zétény, Mészáros Bence és D. Kovács Dávid alkotják. Közülük Karl Ádám lehet a legsikeresebb versenyző: az Epronex kiváló sprintere eddig négyszer zárt a legjobb tízben a Tour de Hognrie sík etapjain.

A Giotti Victoria – Savini Due színeiben kell keresnünk 2019 magyar országúti bajnokát, Szarka Gergelyt. A negyedik Tour de Hongrie-részvétele ez a még mindig csak huszonhárom éves versenyzőnek, aki olyan rangos többnaposokon vett részt idén mint a Tour of Hellas, a Giro di Sicily vagy a Settimana Coppi e Bartali. Szintén a Giotti csapatában láthatjuk majd a magyar származású, román színekben induló marosvásárhelyi fiatalt, Málnási József Attilát is.

A regnáló magyar bajnok csapatot váltott a télen: a 2020-ban és 2021-ben is országos bajnokságot nyerő Filutás Viktor éppen a Giotti csapatát hagyta ott, és idén a szlovén kontinentális együttes, az Adria Mobil színeit erősíti. Az idei lesz a Tour de Hongrie 2015-ös feltámasztása óta rekordot jelentő hatodik részvétele, eddigi legjobb összetett eredménye egy huszadik hely volt.

A cukorbeteg kerékpárosokat foglalkoztató amerikai Novo Nordisk ProTeam-csapatában kap helyet Kusztor Péter, aki a negyedik Tour de Hongrie-jára készül. A háromszoros (kétszer mezőnyversenyben, egyszer időfutamban) országos bajnok Kuszti idén jó esélyt kap a fehér trikó megszerzésére, hiszen a kategória legutóbbi négy győzteséből három (Peák Barnabás, Valter Attila és Pelikán János) hiányozni fog a mezőnyből.Nem úgy a 2019-es verseny összetett második helyezettje és fehér trikósa, Dina Márton, aki ötödik alkalommal vehet részt a Magyar Körversenyen. Marci 2019-ben igazolt a Kometa Cycling Team csapatához, és azóta is a színeikben versenyez – tavaly végigment a Giro d’Italián is. Az EOLO-Kometa sora köré szerveződhet, nincs ugyanis más, nála erősebb hegyi menő a keretben. Marci legjobb formájában a legjobb tízért is harcban lehet, a fehér trikónak pedig mindenképp toronymagas esélyese.

Rada Bálint írása