Tdh 2020

Különleges csapat érkezik Flandriából

Sport Vlaanderen-Baloise


Örömmel mutathatjuk be a 41. Tour de Hongrie újabb neves indulóját: a belga Pro Team, a Sport Vlaanderen-Baloise első alkalommal áll rajthoz a Magyar Körversenyen.


 


Fotó: Sport Vlaanderen-Baloise


A csapatfőnök, Christophe Sercu küldte el a klub nevezését, édesapja, Patrick Sercu – akit tavaly áprilisban veszített el a kerékpársport – óriási sztár volt a saját korában. Nem csak arról volt ismert, hogy a legendás Eddy Merckx párjaként tizenöt hatnapos nyert, elképesztő eredménysora volt. Pályafutása során (nem elírás) 1206 győzelmet jegyzett, ebből száthatvannyolcat országúton, senki sem nyert nála több hatnapos pályaversenyt. Az egyik legnagyobb sikere az 1964-es tokiói olimpián megszerzett aranyérem volt, de viselte a zöld trikót a Tour de France-on (1974) és legjobb sprinter lett a Giro d’Italián, a két versenyen összesen tizenhárom szakaszt nyert. Mindenesetre csöppet sem meglepő, hogy a Sport Vlaanderen-Baloise menői a kezdetek óta Eddy Merckx kerékpárok nyergében gyűjtik a sikereket...  És még egy érdekesség: Patrick Sercu édesapja, Albert Sercu is magasan jegyzett kerékpáros volt, 1947-ben ezüstérmet szerzett az országúti világbajnokságon.Patrick Sercu (balról) és Eddy Merckx a Tour de France-on


A belga Pro Team elődjét, Vlaanderen 2002 néven 1994-ben alapították, a csapat 1999-ben lett UCI-kategóriás együttes, 2005 óta pedig a prokontinentális klubok között szerepel, ez minden évben lehetőséget biztosít számára, hogy szabadkártyával részt vegyen a World Tour egyes eseményein.Az évek során olyan kiemelkedő kerékpárosok pallérozódtak a flandriai egyletnél, mint Tom Steels, Mario Aerts vagy Niko Eeckhout. A Sport Vlaanderen-Baloise eddigi legjobb szezonja a 2014-es és a 2015-ös volt, a csapat mindkét szezonban megszerezte az UCI Europe Tour első helyét, de két egyéni elsőséggel is büszkélkedhet, 2005-ben Niko Eeckhout, 2014-ben pedig Tom Van Asbroeck révén.A belga csapat színeiben húsz belga kerékpáros szerepel, a rangidős a harmincöt esztendős Kenny De Ketele sorozatban a tizenegyedik szezonját kezdte a klubban, a legfiatalabb pedig a tizenkilenc éves Fabio Van Den Bossche. Az együttes jól kezdte a szezont, Kenneth Van Rooy második lett az Antalyai Körversenyen, de a koronavírus-járvány miatt március eleje óta a Sport Vlaanderen-Baloise sora sem versenyezhetett...A Tour de Hongrie szervezői korábban már tizenhét csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint az új időpontra tervezett magyar viadalon indul az izraeli Israel Start-Up Nation (World Team), a holland Jumbo-Visma (World Team), az amerikai TREK-Segafredo (World Team), az ausztrál Mitchelton-Scott (World Team), a lengyel CCC Team (World Team), az olasz Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a belga Alpecin-Fenix (Pro Team), az amerikai Team Novo Nordisk (Pro Team), az olasz Vini Zabu-KTM (Pro Team), a belga Bingoal-Wallonie Bruxelles (Pro Team), a norvég Uno-X Pro Cycling Team (Pro Team), a spanyol Caja Rural-Seguros-RGA (Pro Team), a spanyol Kometa-Xstra (Continental Team), a szlovén Adria-Mobil (Continental Team), a csíkszeredai Team Novák (Continental Team), az osztrák Vorarlberg Santic és a román Giotti Victoria Palomar (Continental Team) is. A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább három World Team, és legalább tizenegy World Team vagy Pro Team besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.