Hírek

Kusztor Péter a Novo Nordiskban folytatja!

Prokontinentális csapatban


Immár hivatalos: Kusztor Péter 2019-ben a kizárólag cukorbeteg sportolókból álló prokontinentális Team Novo Nordisk csapatában versenyez.Kétségkívül óriási lehetőség ez, még akkor is, ha a háromszoros magyar bajnok nem így tervezett belépni a profik világába. Olimpikonunknál nyáron diagnosztizálták a cukorbetegséget, kérdéses volt, miként tudja folytatni pályafutását, most azonban eltűntek a kérdőjelek: a Team Novo Nordisk büszkén jelentette be a rutinos magyar érkezését.

„Azt gondolom, mindenki számára lesújtó tud lenni, amikor cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. Számomra is egy sokkoló és ijesztő pillanat volt ez, ami rengeteg bizonytalanságot hozott és számtalan kérdést vetett fel. Amikor ilyen történik, az ember élete alapjaiban, teljesen megváltozik, és ez hatással van mások életére is” – vélekedett Kusztor Péter.

„Büszkén jelenthetjük be Péter csatlakozását csapatunkhoz, nagy örömmel tölt el, hogy lehetőséget adhatunk neki, hogy a Novo Nordisk berkein belül folytathassa pályafutását. Amikor az ember egy ilyen szomorú diagnózist kap, az megrendíti a világát, örülök, hogy az elején is ott lehettünk Péter mellett, bátoríthattuk, segíthettük és reményt adhattunk számára. Szeretettel köszöntjük és fogadjuk őt, immáron, mint a Novo Nordisk család tagját” – mondta az amerikai prokontinentális csapat ügyvezető igazgatója, társalapítója, Phil Southerland.

„Kuszti” a Cseh Körversenyen a MyBke Stevens színeiben a harmadik szakaszon eltörte a kulcscsontját – ezért nem indulhatott az idei Tour de Hongrie-n sem –, a műtétre éhnyomorra kellett mennie, ami előtt elvégeztek jó néhány vizsgálatot, és vércukorszintjével komoly problémát találtak. Ezt követően számtalan tesztnek vetették alá, amelyek végén beigazolódott az egyes típusú cukorbetegsége.

A diagnózis utáni időszak és a szükséges életmódváltás nem volt könnyű Kusztor Péter számára, ő maga sosem hitte volna, hogy profi szinten tudja folytatni a kerékpározást. Egy álom volt ez számára – ami valósággá vált.

„Az elmúlt években rengetegszer versenyeztem a Novo Nordisk kerékpárosai ellen. Mindig is csodáltam őket, a küldetésüket, a hozzáállásukat, a tenni akarásukat. Lenyűgöző, ahogyan, ezzel a betegséggel együtt, elhivatottan versenyeznek, kivételes missziójuk nemcsak a csapaté, hanem mindenki személyes küldetésnek is tekinti. Magyarországon az emberek még nem igazán hiszik el, hogy cukorbetegen is lehet ilyen szinten versenyezni – a Novo Nordisk színeiben mindent meg fogok tenni, hogy megmutassam, igen, lehet” – mondta a magyar kerékpáros.Vassili Davidenko csapatvezető így nyilatkozott új igazolásukról: „Péter egy nagyon tapasztalt versenyző, járt olimpián és többszörös magyar bajnok, eddigi eredményei alátámasztják, hogy egyértelműen erősítés lesz számunkra, nagyon várjuk már a közös munkát.”

Kusztor Péter 2008-ban képviselte Magyarországot a pekingi olimpián, 2010-ben és 2012-ben országúti bajnok lett, 2010-ben megszerezte az időfutam-elsőséget is, 2011-ben megnyerte a Bretagne-i Körverseny összetettjét, tavaly a Gemenc Grand Prix-n második lett, az idén megnyerte a V4 magyarországi futamát, emellett pályafutása során négy UCI-világbajnokságon is részt vett (2008, 2009, 2012, 2013).

„Azzal, hogy a Novo Nordisknál folytathatom, egy régi álmom vált valóra. Bízom magamban, a képességeimben, és, hogy megállom a helyem ezen a szinten is. 2019-ben az elsődleges célom az lesz, hogy megismerjem a csapatot, az edzésmódszereiket. Még sokat tudok majd én is tanulni, hiszen ezen a szinten versenyezni más lesz.”A harminchárom esztendős Kusztor Péter 2005-ben a P-Nívó–Betonexpressz 2000 csapatában kezdett el versenyszerűen kerékpározni, az elmúlt tizenhárom szezonban kontinentális csapatokat erősített, szerepelt többek között az Atlas Personal, az Utensilnord, az Amplatz-BMC, majd az abból alakult MyBike Stevens színeiben is. sss „Izgatottan várom a jövő évet, optimista és bizakodó vagyok az előttem álló versenyidény kapcsán. Már tanulmányoztam a versenynaptárat, motivált vagyok, minden eddiginél jobb eredményeket szeretnék elérni, de természetesen az is fő célom, hogy hasznos tagja legyek új csapatomnak, és együtt is jó eredményeket érjünk el” – zárta Kusztor Péter.

A Novo Nordisk új versenyzője egyébként házas, két kislány édesapja, családjával együtt Budapesthez közel, Pátyon él.

Forrás: Team Novo Nordisk