TdH 2022

Kusztor Péter ismét teljes idény elé néz

A Tour de Hongrie-n láthatjuk


Kusztor Péter 1-es típusú cukorbetegségére kulcscsonttörésekor derült fény, azóta jobban figyel a táplálkozására és jobban menedzseli az életét. Az amerikai Team Novo Nordisk profi kerékpárosa 2019 óta erősíti csapatát, ahova azután került, hogy fény derült betegségére. A Csupasport cikke.„1993-ban kezdtem a kerékpározást – mondta a kezdetekről a harminchét éves Kusztor Péter. – Édesapám is bringázott, így hamar bekerültem én is a sportba. Sok eredményemre szívesen gondolok vissza, ám a 2011-es Tour de Bretagne versenyen összetettben elért győzelmem kiemelkedik közülük. Büszke vagyok a 2008-as olimpiai részvételemre is, nem is szerepeltem rosszul, valamint a világbajnoki indulásaimra is szívesen gondolok vissza. Sok UCI-eseményen értem el dobogós helyezést, ezek is nagy dolgok.”

2018-ban kulcscsonttörést szenvedett, majd a műtétet megelőző vizsgálatok kimutatták, hogy 1-es típusú cukorbeteg, ám ez szerencsére nem azt jelentette, hogy fel kell hagynia a sporttal, sőt, magasabb szinten folytathatta. Azelőtt a kontinentális osztrák MyBike-Stevens együttesénél volt, majd egy osztállyal feljebb, a nemzetközi élmezőny „másodvonalában” szereplő Novo Nordiskhez került.

„A diagnózis utáni első néhány hét nem volt jó, de a családom sokat segített a nehéz időszakban. Nem tudtam, hogy lesz tovább, hogyan kezeljem a helyzetet. Aztán kapcsolatba kerültem a Novo Nordisk csapatával, és szerződést kaptam tőlük. Ami után kiderült, hogy egyes típusú cukorbetegségem van, szerződtettek, így gyakorlatilag nemhogy nem kellett abbahagynom a kerékpározást, hanem magasabb szinten folytathattam. Ez a csapat kizárólag ilyen típusú cukorbeteg sportolókat foglalkoztat, ami példaértékű.”„A betegségemből sokat tanultam. Előtte is figyeltem a táplálkozásra, azóta ez hatványozottan igaz. Emellett attól kezdve jobban tudtam menedzselni az életemet. Az edzések mellett a táplálkozás a legfontosabb, rengeteget tanultam ezen a téren, bízom benne, hogy a jövőben én is tudok segíteni majd másoknak. Sokan megkeresnek, hogy cukorbetegségük diagnosztizálása után mihez kezdjenek, szeretnék segíteni a hozzám hasonló sorsú fiatal sportolóknak.”

A sportló elmúlt éve nem sikerült jól, ráadásul súlyos csípősérülés is hátráltatta. „2021-et felejtsük el! Rossz szezonom volt, az okát nem tudom. Nem élveztem a biciklizést, nem is ment jól, a versenyek nehezek voltak. Sokat nem tudok róla mondani, ráadásul augusztus végén egy esés után eltört a csípőm, ami miatt nyolc hétig nem ülhettem kerékpárra. A műtét után hat hétig mankóval és kerekesszékkel mozogtam, majd ezután kezdhettem el a könnyed mozgást. Nyolc hét után ültem ismét biciklire, majd fokozatosan növeltem az edzésadagot. Most már túl vagyok rajta.”A kerékpáros elmondta, a közeljövőben Spanyolországban készül csapatával, majd Törökország és Ruanda lesz az úticélja. „Végleges program még nincs, az biztos, hogy januárban Spanyolországban edzőtáborozunk, majd Törökország felé vesszük az irányt, ahol elkezdődik a versenyszezon. Ezt követően a Ruandai körversenyen veszünk részt, a csapat régóta jár ide, remek verseny, sok másik nagy együttes is indul rajta. Az évek alatt megtapasztaltam már, hogy fontosak az év eleji versenyek. A Tour de Hongrie-n és a Lengyel körversenyen biztosan részt veszünk majd, a többit még meglátjuk.”

Kusztor Péter előszeretettel főz a feleségével, szerinte elég nagy űr van az élsport és a helyes táplálkozás között, így e téren is segíteni kíván az embereknek. Meg akarja mutatni, hogy cukorbetegen is lehet jókat enni és ezzel együtt a legmagasabb szinten sportolni.

Megjelent a Csupasport oldalán, Judi Ádám írása