Tdh 2020

Lesz magyar országúti kerékpáros az olimpián!

Tokió 2020


Egy magyar kerékpáros állhat rajthoz jövőre a tokiói olimpián a férfiak országúti mezőnyversenyében – közölte szerdán a magyar szövetség honlapja. Az MKSZ kiemelte: a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által közzétett rangsorban a negyvenedik helyen végzett Magyarország 959 ponttal, így egy kvótát szerzett. Büszkék vagyunk rá, hogy a mieink által megszerzett pontok egy részét (a 959 pontból 163-at) a Tour de Hongrie adhatta.Dina Márton (balról) és Valter Attila (jobbról) 163 pontot gyűjtött az idei Tour de Hongrie-n


A szövetség hangsúlyozta: Valter Attila (CCC Development Team) 477 ponttal zárta az évet, Pelikán János (Pannon Cycling Team) 168, Dina Márton (Kometa Cycling Team) pedig 138 világranglistapontot gyűjtött, emellett Peák Barnabás (SEG Racing), Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team), Filutás Viktor (Pannon Cycling Team), Kusztor Péter (Novo Nordisk), Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team) és Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team) is aktívan hozzájárult a nemzet által elért eredményhez.

A legtöbb versenyzőt – nemzetenként ötöt – a belgák, a kolumbiaiak, a franciák, az olaszok és a hollandok nevezhetik. A férfiak mezőnyversenyének százharminc kerékpáros vághat neki az olimpián, a 234 kilométer hosszú, 4865 méter szintkülönbséget tartalmazó viadalt 2020. július 25-én rendezik. A hatvanhét fős női mezőnyre másnap 137 kilométer megtétele vár 2692 méternyi szintkülönbséggel.

A nemzetek olimpiai bizottságainak december 15-ig kell megerősíteniük a felhasználni kívánt kvóták számát, mielőtt az UCI újraosztaná a fennmaradó helyeket. Legutóbb 2012-ben volt magyar résztvevője az ötkarikás játékok országúti mezőnyversenyének, Londonban Lovassy Krisztián szerepelt.

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Lengyel Péter