TdH 2019

Lovassy Krisztián: rajt-cél győzelem

Fél szakasz, teljes siker


A londoni olimpikon Lovassy Krisztián győzelmét hozta a Tour de Hongrie pénteki első félszakasza, a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti 115 kilométeres etap.(Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán)


A kazincbarcikai rajt után a város díjáért kiírt sprintet a felvidéki Szabó Miklós (Pannon Cycling Team) nyerte meg, s ezt követően sem maradt abba a magyar sikersorozat.

Az első komolyabb szökési kísérlet során ismerős arcokat fedezhettünk fel: öten léptek el a többiektől, köztük volt az első szakasz két magyar szökevénye, Lovassy Krisztián (magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange-GeBa), valamint a szlovén Katrasnik (Adria Mobil), a lengyel Aniolowski (CCC Development Team) és a cseh Otruba (Elkov-Author). A szökevények terve valódi sikert hozott, a mezőny ugyanis hagyta, hogy az öt bringás négy perc fölé hízlalja az előnyét.A nagy forgást Rózsa Balázs nem bírta végig, visszacsúszott a mezőnybe, de Lovassy Krisztiánék remekül tartották magukat, s végül négyük között dőlt el a félszakasz első helye: az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője sprintelt a legjobban, a lengyel Aniolowski hiába lökte előre a bringáját, fél kerékhosszal hazai siker született.Óriási siker, a magyarok közül legutóbb 2016-ban Szalontay Sándor győzött, a szombathelyi prológon futotta a legjobb időt, szakaszt pedig 2006-ban nyert Szekeres Csaba, a Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közötti hegyi időfutamot.

Lovassy Krisztiánnak sorban egymás után gratuláltak a mezőny magyar tagjai, a közönség pedig hangos ovációval fogadta a kiélezett befutónál. Az MTI kérdésére a magyar válogatott versenyző kifejtette, az első etap hosszú szökése elég sokat kivett belőle, akkor a szakasz utolsó harmadában lévő emelkedők nem segítették a hazaérésben. A csütörtöki, Miskolcon záródó etapon pedig nem esett neki jól a sok domb és a nagy meleg.

„Így ma nem is volt betervezve a szökésem, a végső sprintben akartam ott lenni, esetleg Karl Ádámot segíteni előre jönni“ ÷ fogalmazott. Felidézte, elöl helyezkedett, amikor a szakasz elején újabb és újabb sikertelen szökési kísérletei zajlottak, s végül mégis úgy érezte, meg kell indulnia, s ismét Rózsa Balázzsal egyszerre éreztek rá a lehetőségre.

„Ezúttal segített, hogy nem hárman voltunk, mint szerdán, hanem öten. Majd sajnos Balázs leszakadt, de akkor is még négyen maradtunk. Remekül dolgoztunk össze és jó tempót mentünk, ám a mezőny nem engedett messzire minket, nem is fűztem sok reményt arra, hogy sikeresen hazaérünk“ ÷ mondta. Hozzátette: húsz kilométerrel a vége előtt három és fél perc volt az előnyük, akkor kezdett el hinni benne, hogy meglehet. Elárulta: mindenki keményen dolgozott, senki sem taktikázott a célig, ezért volt sikeres a szökés, amelyben ő volt a legerősebb.

Leszögezte, a vasúti átjárós megállítás nagyon kizökkentette őket, hiszen a nagy melegben 170-180-as pulzussal tekertek, s az újraindításnál az elnehezült lábakkal nehéz volt újra felvenni a tempót. A délutáni Hajdúszoboszlóig tartó félszakaszról hangsúlyozta, nem tervez újabb szökést.

„Ha mégis újra megpróbálom, lőjjenek le“ – mondta mosolyogva. Az Európa Játékokra előre tekintve kiemelte: ennél jobb eredményt nem is érhetett volna el a felkészülés során.

Rózsa Balázs az MTI-nek elmondta: a szerdaihoz hasonlóan ezúttal is egy kemény szökésben vett részt, s egy kis csalódottság van benne, hogy nem tudott a hajráig velük tartani. „Mindent megtettem, így azért nincs nagy hiányérzetem, és nagyon örülök, hogy Krisztián végül meg tudta csinálni!“A sárga trikós Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy), Valter Attila (CCC Development Team), Fetter Erik (Pannon Cycling Team) és Dina Márton (Kometa Cycling Team) is a mezőnyben ért célba, az összetettben Neilands első helye nem forgott veszélyben. Bízunk benne, hogy Lovassy Krisztián sikerét újabb remek magyar eredmények közvetik, akár már délután, amikor a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 77 kilométeres félszakaszra kerül sor.EREDMÉNYEK


3a. szakasz, Kazincbarcika-Tiszafüred (117 km):
1. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 2:33:21
2  Stanislaw Aniolkowski (lengyel, CCC Development Team) azonos idővel
3. Gasper Katrasnik (szlovén, Adria Mobil) a. i.
4. Jakub Otruba (cseh, Elkov-Author) a. i.
5. Filippo Fortin (olasz, Cofidis) 4:04 perc hátrány
6. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
12. Móricz Dániel (magyar, Pannon Cycling Team) a. i.
17. Orosz Gergő (magyar,  Pannon Cycling Team) a. i.Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)


A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Louis Bendixen (dán, Team Coop)


A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)


A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)