TdH 2020

Hivatalos: VDP csapata indul a Magyar Körversenyen

Alpecin-Fenix


A koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a májusra tervezett Magyar Körversenyt. A néhány napon belül újrainduló nemzetközi versenynaptárban augusztus végére kapott időpontot a 2020-as Tour de Hongrie, amelynek csapatait bemutató sorozatunkban a nyolcadik együtteshez érkeztünk: immár hivatalos, hogy ott lesz a rajtnál a holland szupersztár, Mathieu van der Poel együttese, az Alpecin-Fenix. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy legyen esély a sokoldalú nagyágyú indulására is.Fotók: Alpecin-Fenix


Az Alpecin-Fenix csapata 2020-ban kapta ezt a nevet, a 2008-as alakulása után BKCP-Powerplus néven indult útjára az akkor még kontinentális besorolású belga együttes, amely a kezdetek óta a cyclo-cross szakágban jeleskedő kerékpárosokat segíti, itt tekert többek között a kétszeres világbajnok Niels Albert, az U23-as világbajnok Philipp Walsleben és az U23-as vb-ezüstérmes Radomir Simunek is.A klubban kezdte el szárnyait bontogatni napjaink egyik legsokoldalúbb kerékpáros bajnoka, az immár háromszoros cyclo-cross világbajnok Mathieu van der Poel, aki tavaly Európa-bajnok lett mountain bike-ban, 2018-ban pedig az országúti mezőnyversenyben lett ezüstérmes a kontinensviadalon, emellett olyan nagy versenyeken nyert az elmúlt időszakban, mint az Amstel Gold Race, a Dwaars Door Vlaanderen, de 2019-ben ő nyerte a Brit Körversenyt is.Készülnek, jönnek!


A belga csapat – Corendon-Circus néven – tavaly szerepelt először a prokontinentális klubok között, s bár – elsősorban Mathieu van der Poel miatt – bővelkedik a versenymeghívásokban (jó néhány World Tour-viadalon is láthatjuk), a nagy háromhetesekre ebben az évben még nem kapott indulási jogot. Az egyesület vezetőinek elszántságát látva azonban bizonyosak lehetünk benne, hogy hamarosan erre is sor kerül.Az Alpecin-Fenix huszonkét fős keretét tizenegy ország kerékpárosai adják, erősségei közé tartozik a kétszeres Giro d’Italia-szakaszgyőztes olasz Sacha Modolo, a Vuelta a Espana-szakaszgyőztes olasz Kristian Sbaragli, az aktuális belga országúti bajnok, Tim Merlier vagy a Szlovák és a Cseh Körversenyen egyaránt győztes cseh Petr Vakoc. Ami Mathieu van der Poel magyarországi szereplésének lehetőségét illeti: Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója elmondta, tárgyalnak az Alpecin-Fenix vezérkarával ennek a lehetőségéről. Egyelőre annyi bizonyos, hogy augusztus elején VDP rajthoz áll a Strade Bianche, majd a Milánó-San Remo versenyén, s készül az októberi Párizs-Roubaix-ra is.

A Tour de Hongrie szervezői korábban már hét csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint az új időpontra tervezett magyar viadalon indul a holland Jumbo-Visma (World Team), az amerikai TREK-Segafredo (World Team), az olasz Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a spanyol Kometa-Xstra (Continental Team), a szlovén Adria-Mobil (Continental Team), a csíkszeredai Team Novák (Continental Team) és a román Giotti Victoria Palomar (Continental Team) is. A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább három World Team, és legalább tizenegy World Team vagy Pro Team besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.