TdH 2020

Micsoda mesterhármas: Mareczko ismét nyert!

Groves maradt sárgában


Ismét mezőnybefutó döntött: a 41. Tour de Hongrie negyedik szakasza, a Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeres etap végén zsinórban harmadszor CCC Team olasz sprintere, Jakub Mareczko szerezte meg az első helyezést. Az összetett versenyben megőrizte a sárga mezt az ausztrál Kaden Groves.Fotógaléria a 4. szakaszról: KLIKK IDE!


Nagy esőzés nyitotta a Magyar Körverseny negyedik napját, az éjszaka folyamán rengeteg csapadék hullott Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, de a sárospataki rajtra csillapodott az égi áldás. Borult időben, komoly elszántsággal indult útjára a mezőny, amelynek élén egymást érték a támadások, de az első negyven kilométeren senkit sem engedett el a boly.A szerencsi gyorsasági részhajrá után aztán kialakult a nap szökése, amelynek két magyar résztvevője is volt: az ausztrál Chris Harper (Jumbo-Visma), a spanyol Diego Sevilla (Kometa-Xstra) és az ugyancsak spanyol Alejandro Osorio (Caja Rural-Seguros-RGA) mellé csatlakozott Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) és Rózsa Balázs (Team Novák). Az ötös legnagyobb előnye 3:35 perc volt az etap során, s a szökés során a mieink kitettek magukért, Rózsa Balázs és Pelikán János is gyűjtött pontokat a gyorsasági és hegyi hajrák során.A szökevények közül Chris Harper tartotta magát a legtovább, a mezőny azonban ezen a napon is jól kalkulált, az utolsó kazincbarcikai körben ledolgozta hátrányát, így ismét szabad út nyílt a sprinterek előtt. A mezőnybefutó előtt, másfél kilométerre a céltól bukás történt a mezőny közepén, így az elöl maradtak csatázhattak a szakaszgyőzelemért.A kazincbarcikai befutónál aztán Jakub Mareczko esélyt sem adott kihívóinak: sorozatban harmadik szakaszát nyerte meg a Magyar Körversenyen, ilyesmire a viadal 95 esztendős történetében 1953-ban volt példa legutóbb, akkor a magyar Bartusek Béla tudott egymás után három etapsikert begyűjteni. A befutónál második lett a lett Emils Liepins (Trek-Segafredo), harmadik a holland David van der Poel (Alpecin-Fenix), a magyarok közül pedig a válogatott versenyzője, Karl Ádám volt a leggyorsabb, aki elcsípte a tizedik helyet.„Ezekben a napokban nagyon keményen dolgoztak a csapattársaim, nekem pedig a lehető legjobban alakult a sprint” – fogalmazott a CCC Team sprintere, aki szerdán már csapattársa, Valter Attila sikeréért dolgozik majd.

A legjobb hazai versenyzőként – az elmúlt két naphoz hasonlóan – a magyar válogatott Karl Ádám ért célba, ezúttal tizedik lett. Az MTI-nek elmondta: balról a murvás részen kerülte ki a bukást, aztán előtte megbillent valaki, előtte pedig már volt egy szakadás, és bár fel tudott érni az élcsoportra, de ennél többet már nem tudott kihozni a helyzetből. "Jobb eredményért jöttem, de az utolsó kilométeren kilátástalan volt a helyzetem, így örülök, hogy végül tizedikként célba tudtam érni" – mondta.

A sárga mezes Kaden Groves is belekeveredett a bukásba, de mivel ez az utolsó három kilométeren belül történt, a győztessel azonos időt kapott, s megőrizte első helyét az összetettben. A gyorsasági pontversenyben továbbra is Jakub Mareczko vezet, így övé a zöld trikó, a hegyi pontversenyben – s piros mezben – maradt a spanyol David Lozano (Team Novo Nordisk) az élen, a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezben pedig Szatmáry András (magyar válogatott) indulhat majd útra az utolsó napon.

A viadal zárónapján következik a királyetap, amely döntést hoz az összetett győzelemről. Mezőny 11:30-kor indul útjára Miskolcról, a Szent István térről, s várhatóan 16:30-kor ér a kékestetői célba. A Miskolc–Gyöngyös-Kékestető szakasz 188 kilométer hosszú lesz.

EREDMÉNYEK
41. Tour de Hongrie
4. szakasz, Sárospatak-Kazincbarcika (180 km):
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:55:53
2. Emils Liepins (lett, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i.
4. Sasha Weemaes (belga, Vlaanderen-Baloise) a. i.
5. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
6. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) a. i.
10. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
19. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.
24. Valter Attila (CCC Team) a. i.
30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 14:10:38
2. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2 mp h.
3. Lennard Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h.
4. Emiel Planckaert (belga, Vlaanderen-Baloise) 6 mp h.
5. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 7 mp h.
6. Szatmáry András (magyar válogatott) a. i.
17. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.
21. Valter Attila (CCC Team) a. i.
24. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Szatmáry András (magyar válogatott)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!