Csapatok

Minden idők legerősebb mezőnye

19 csapat indul


„Minden idők legerősebb mezőnye” – az elmúlt években rendre igaz volt ez a kitétel, s ha a Tour de Hongrie továbbra is ilyen léptékkel fejlődik, a következő években is szemtanúi lehetünk a résztvevő csapatok erősödésének. Immár teljes a mezőny: 2019-ben tizenkilenc csapat 133 kerékpárosa áll rajthoz a Magyar Körversenyen.
Visszatér a címvédő Manuel Belletti csapata, az Androni Giocattoli-Sidermec


Tavaly nagy lépést jelentett ezen a téren a kategóriaváltás, a Magyar Körverseny a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elsőkategóriás (2.1) versenye lett. Ez bizonyos mértékig megváltoztatta a meghívható csapatok körét is: a Tour de Hongrie-n immár World Tour-, prokontinentális és kontinentális csapatok, illetve nemzeti válogatottak állhatnak rajthoz.

Nos, a legmagasabb szintű versenysorozat, a World Tour (amely tulajdonképpen a kerékpársport Bajnokok Ligája) olyan mértékben leterheli a kategória csapatait, hogy egyelőre még várnunk kell a magyarországi részvételükre – talán ezen a téren is előrelépést hoz majd a Giro d’Italia 2020-as budapesti rajtja.

A prokontinentális csapatok közül viszont ebben az évben már négy is eljön hozzánk, természetesen ott lesz a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezik egy másik olasz „prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatér a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata.

A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen „nincs” Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen.Már "magyaros" csapattal indul a CCC Development Team


Nagyon erős gárdák, ez kétségtelen, de maradjunk annyiban, a többiek is tehetnek majd azért, hogy a prokontinentális csapatok ne csak maguk között osztozkodjanak a díjakon. Elég csak két magyar kötődésű együttest említeni: a lengyel CCC World Tour-együttesének „fiókcsapata”, a CCC Development Team – soraiban Valter Attilával és a tavalyi Magyar Körverseny piros trikósábal, Patryk Stosszal – igazán ütőképes lehet, ahogyan a Dina Márton szerződtetését éppen a Giro d’Italia során bejelentő Kometa Cycling Team – a kerékpáros legenda, Alberto Contador és Ivan Basso csapata – ugyancsak az év egyik legfontosabb eseményének tekinti az idei Magyar Körversenyt.

A régió legerősebb csapatai közé tartozik a szlovén Adria Mobil és a cseh Elkov-Author, a német Bike Aid tavaly két szakaszgyőzelemmel jelezte, hogy komolyan kell venni a versenyzőit, de a norvég Team Coop, az ír EvoPro Racing, a szlovák Dukla Banská Bystrica és a cseh Sparta Praha is jó erőkből áll, a 2015-ös Tour de Hongrie-győztes Tom Thillt – no és a magyar bajnok Rózsa Balázst – is soraiban tudó luxemburgi Differdange-GeBa is komoly dolgokat mutatott már, ahogyan az ausztrál Team BridgeLane is remek csapattal érkezik – az auszik 2017-ben alkottak maradandót Magyarországon, akkor a világbajnok Scott Sunderland két szakaszgyőzelem mellett a zöld trikót is megszerezte.

Lesz két nemzeti csapat is a mezőnyben: az egyik, Szerbia legjobbjai a hagyományoknak megfelelően eljönnek a Magyar Körversenyre – ebben az évezredben már összetett győzelmet is elértek nálunk: az akkor még jugoszláv színekben tekerő Mikos Rnyakovics 2001-ben nyerte meg a Tour de Hongrie-t.A Pannon Cycling Team versenyzői tavaly letették a névjegyüket a Magyar Körversenyen


Ami a magyarokat illeti, ebben az évben két magyar csapatért – a kontinentális bejegyzésű Pannon Cycling Teamért és a magyar országúti válogatottért –, továbbá három külföldi csapatban szereplő magyar versenyzőért szoríthatunk a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben.

Tavaly a Tour de Hongrie 129 indulója közül tizennyolc rendelkezett magyar licensszel, de rajtuk kívül is volt öt magyar kötődésű induló, a csíkszeredai Team Novákban a Székelyföldről érkező Novák Károly Eduárd, Balázsi Lóránt és László Péter, a Pannon Cycling Teamben a szlovákiai Szabó Miklós, a román válogatottban pedig Horváth Roland.

Ahogyan azt már sok jeleztük, a Tour de Hongrie magasabb szintre lépése bizonyos szempontból nehezebb feladat elé állította a hazai kerékpársportot, hiszen a szabályok szerint ezen a szinten már csak a nemzetközi szövetségnél bejegyzett proficsapatok és nemzeti válogatottak szerepelhetnek. Magyarországnak éveken át nem volt ilyen szintű proficsapata, ebben az esztendőben azonban ismét ott lesz a rajtnál a Pannon Cycling Team együttese.

Dr. Bátorfi Béla vezetésével 2017 novemberében alakult a Pannon Cycling Team, a kizárólag magyar versenyzőkből álló profi, kontinentális országúti kerékpárcsapat, azzal a céllal, hogy minél előbb szűkítse azt a hatalmas távolságot, ami a magyar kerékpársport és a világ professzionális élvonala között tátong. A 2018-ra kitűzött célokat sikerült teljesíteni, hiszen az ambiciózus együttes több mint nyolcvan nemzetközi versenynapot teljesített, s az év fő eseményének tekintett Magyar Körversenyen egyértelműen sikerült főszerepet játszania, a csapat megszerezte a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezt (Valter Attila viselhette), s a hazai együttesek közül is a legjobb lett: hatodik helyen zárt a csapatversenyben, versenyzői nagyon aktívak voltak, több ígéretes szükés mellett mindkét pontversenyben szorgalmasan gyűjtögettek, Valter Attila pedig a legnehezebbnek ítélt szakaszon az utolsó pillanatig harcban volt a mezőny legerősebb menőivel, ahogyan a piros trikóért is harcban állt az utolsó részhajráig – teljesítményével felhívta magára a figyelmet.

Olyannyira, hogy 2019-ben már a lengyel CCC Development Team színeiben lehet a Tour de Hongrie résztvevője. Nem Valter Attila volt az egyetlen távozó a 2018-as keretből – bizonyára nagy veszteség a csapat számára, hogy Dina Márton a Kometához igazolt –, de érkezett négy új versenyző is: a mindössze tizennyolc éves junior időfutambajnok Forray András, a tizenkilenc esztendős, ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik, illetve két rutinos kerekes, a tavalyi Magyar Körverseny zárószakaszán nyolcadik helyezett, ötödik Tourjára készülő Móricz Dániel és az osztrák MyBike-Stevens csapatától hazatérő magyar bajnok Pelikán János személyében.
A klubban ebben az évben tíz, többségében fiatal – U23-as – versenyzőt találhatunk, a tagok: Dina Dániel, Fetter Erik, Filutás Viktor, Forray András, Móricz Dániel, Orosz Gergő, Pelikán János, Simon Péter, Szabó Miklós és Szatmáry András. Közülük kerül majd ki az a hét versenyző, aki indulóként ott lehet a siófoki prológon.Ebben az évben is látható lesz majd a magyar nemzeti mez


A magyar válogatott helyzete ebben az évben is speciális, hiszen elsősorban azokra épül majd a csapat, akik másként nem állhatnának rajthoz ilyen rangos eseményen – a pontos névsort a Magyar Kerékpáros Szövetség szakemberei az egyesületek vezetőivel egyeztetve jelölik ki, de várhatóan nemzeti mezben teker majd a tavyl két szakaszon is Top10-es eredményt elérő Karl Ádám (UC Monaco) és az elmúlt években több szakaszon is dobogós Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil) is.

Ideális esetben a tizenhét magyar indulóhoz csatlakozik még a székely csapat néhány menője: a paralimpiai bajnok Novák Károly vezette csíkszeredai profi csapat, a Team Novák Pótsa András Péter, Balzsi Lóránt, László Péter, Novák Károly, Szilágyi Róbert és Török Szilárd személyében akár hat székely bringást is nevezhet a Magyar Körversenyre.

Minden idők – eddigi – legerősebb mezőnye vesz részt tehát az idei körversenyen, mindez pedig a szurkolók számára igazán izgalmas versenyt ígér…
A Tour de Hongrie csapatai 2019-ben


Cofidis (FRA)
Androni-Giocattoli Sidermec (ITA)
Israel Cycling Academy (ISR)
Neri Sottoli-Selle Italia-KTM (ITA)
Kometa Cycling Team (ESP)
EvoPro Racing (IRL)
Bike Aid (GER)
Team Coop (NOR)
Dukla Banská Bystrica (SVK)
Team BridgeLane (AUS)
Differdange-GeBa (LUX)
Sparta Praha (CZE)
CCC Development Team (POL)
Adria Mobil (SLO)
Elkov-Author (CZE)
Szerb válogatott (SRB)
Team Novák (ROU)
Pannon Cycling Team (HUN)
Magyar válogatott (HUN)