Történelem

Négy Tour-szakaszt nyert a magyar legenda

Megyerdi Antal


A magyar kerékpársport egyik legfényesebb csillaga volt Megyerdi Antal, aki pályafutása során szinte mindent megnyert, amit a kommunista időkben megnyerhetett, talán csak egy nagy trófea hiányzott a gyűjteményből: a Tour de Hongrie összetettjét nem sikerült elhódítania.Juszkó János (balról), Török Győző, Horváth Ferenc, Megyerdi Antal, Szerencsés József
és Aranyi Lajos (Fotó: MTI/Mikó László)


Megyerdi Antal a csepeli Vasasban kezdett kerékpározni, majd az 1960-as és 1970-es években a Tipográfia és az Újpesti Dózsa versenyzője volt. Országúton és pályán egyaránt többszörös bajnok, kiváló hegyimenő.

1960-ban megnyerte a Szlovák Körverseny egyéni összetettjét, tagja volt az 1966-ban Mexikói Körversenyt nyerő magyar csapatnak. Balaskó Tibor, Juszkó János, Juhász Béla, Megyerdi Antal és Mészáros András ötösének eredménye azért is kiemelkedő, mivel számunkra szokatlan, magaslati terephez kellett alkalmazkodni, s megtenni a 2717 kilométeres, tizenkilenc szakaszos távot.A Békeversenyen 1961-ben: Megyerdi Antal (balról), Juszkó János, Aranyi Lajos,
Mezei József, Horváth Ferenc és Török Győző


Megyerdi Antal 1959 és 1971 között összesen huszonöt magyar bajnoki címet szerzett; kettőt pályán, huszonhármat országúton, szinte valamennyi hegyibajnokságot megnyerve. Négy világbajnokságon szerepelt, 1962-ben az olaszországi Salóban az előkelő kilencedik helyet szerezte meg, az 1964-es tokiói olimpia országúti mezőnyversenyében a 47. helyen ért célba.

Az 1956-os forradalom után hét esztendőt kellett várni a Tour de Hongrie folytatásra, az 1962-es újrakezdés végül fantasztikus versenyt hozott. A kilenc szakasz, s a csaknem 1400 kilométeres táv során a mezőny valóban körbejárta az egész országot, ez volt minden idők leghosszabb Magyar Körversenye. A végső győzelmet az osztrák Adolf Christian szerezte meg viszonylag nagy fölénnyel. Megyerdi Antal három szakaszt is nyert, de az összetettben nem sikerült a dobogóra állnia. Az 1965-ös Tour de Hongrie során is jutott neki egy szakaszgyőzelem, ekkor azonban már csapattársát, Balaskó Györgyöt segítette, aki végül az összetett második helyét kaparintotta meg.Megyerdi Antal nagy erőfeszítéseket tett, hogy jól szerepeljen a keleti-blokk Tour de France-án, a Békeverseny összetettjében.


„Morajlani kezd a sokaság. Egy fehér és egy kék trikó. Megyerdi és Jacquemin. Mögöttük sehol senki, csak a csillogó beton.
– Gyerünk Tóni, hazaérsz Tóni!
Felnéz, dühös a belgára:
– Nem akar vezetni!
Megyerdi kiáll a nyeregből, tépi, cibálja a gépét. A következő félóra egyetlen fogvacogtató izgalom az arany Prága utcáin. Szakaszgyőzelem? Még so­hasem sikerült! Haza kell érned, Tóni…
De hiszen annyi merész szökés, szép re­mény hiúsult meg már ezen a versenyen. Nagyon erős a mezőny. A rádiót hallgatom, a német szpíker egyre mondja a bal­zsamos szózatot: …und welt vorn Medjerdi Ungarn und Jacquemin Belgien.
Magyar kerékpáros még nem szerzett szakaszgyőzelmet a Békeversenyen. És most Megyerdi… Micsoda áradása az erőnek, bátorságnak…A két fiú bevágódik a marathoni kapun. Vezet, a fehér trikó még mindig elöl. Mindenki rohanni kezd, azok ketten fantasztikus küzdelmet vívnak a salakon. Jacquemin ötvenhat kilométeren át vezettette magát, a cél előtt húsz méterrel köszöni szépen és – tíz centi­vel győz. Könny és ölelkezés, mosoly és indián­tánc, aztán Megyerdi elcsukló hangon kérdi:
– Nincs egy fésűd? Menni kell a dobogóra.
(Peterdi Pál, Képes Sport, 1964)Két évvel később, 1966-ban aztán végre sikerült a hőn áhított győzelem, ráadásként egy nappal később Juszkó János diadalmaskodott, így a magyarok fantasztikus Békeversenyt zártak. Megyerdi akkor az összetett nyolcadik helyén zárta a versenyt.

„Hét év telt el a legnagyobb egyéni sikeremig, a Békeverseny szakaszgyőzelméig. Brünnből Otrokovicébe vezetett az út. Nem sokkal a cél előtt a belga Van Nestével szöktünk meg. Korábban már annyiszor győztek le belgák, hogy most elhatároztam, ha belepusztulok is, megverem. Hagytam vezetni, aztán a stadion bejárata előtt megnyitottam a hajrát és győztem” – nyilatkozta Megyerdi Antal a Népsport 1972. május 11-i számában.A Tour de Hongrie négyszeres szakaszgyőztesét sokan az egyetemes magyar kerékpározás történelmének legjobb országútisaként tartják számon. Már több mint fél évtizede nem lehet közöttünk: életének hetvennegyedik évében, 2013. márciusában állt be az égi karavánba.Neves kerékpárosok, akik nem csak a Tour de Hongrie történetében tették le a névjegyüket:

Vasco Bergamaschi (olasz)
Irházy Mihály (magyar)
Gerald Ciolek (német)
Szergej Ivanov (orosz)
Danilo Hondo (német)
Lars-Petter Nordhaug (norvég)