TdH 2019

Nemzetközi figyelmet kap Valter Attila

Ajánlólevél


Az egykori CyclingQuotes.com újságírója, Joseph Doherty 2017-ben indította útjára az U23 Cycling Zone nevű oldalát, amelyen már jó néhány tehetséges versenyzőre hívta fel a nagyvilág figyelmét. Ezúttal egy magyar versenyzőre, Valter Attila sikereire figyelt fel!Talán mondani sem kell: egy ilyen cikk kitűnő ajánlólevél a profik világába, igaz, az eredményeknél nincs jobb ajánlólevél… Nézzük, mit írt a nemzetközi szaksajtó Valter Attiláról!

2018-ban többször is megmutatta, remek többnapos menő válhat belőle. Valter Attila 2019-ben újabb lépést tett felfelé, gyorsan egyértelműsítve: a magyar bringással hegyimenőként is számolni kell a jövőben. Amiután a télen csatlakozott a CCC Development Teamhez, immár a harmadik U23-as szezonját tölti a karavánban. Többször egyeztettünk, mire létrejött az exkluzív beszélgetés az U23 Cycling Zone és Valter Attila között.„Rendkívül boldog vagyok, hogy ilyen jól kezdődött a szezon számomra, és azt kell mondanom, bár tisztában voltam vele, hogy jól sikerült a felkészülésem és mindent megtettem a jó bemutatkozásért, ez engem is meglepett egy kicsit. Most viszont már biztos vagyok benne, hogy ennél is többre vagyok képes.”

Attila harmadik lett az Antalyai Körversenyen, szakaszgyőzelemmel az összetett második helyét szerezte meg az Istrian Spring Trophyn, a hétvégén pedig harmadik lett a Belgrád-Banja Luka összetett versenyében, a legjobb fiatalnak járó fehér mezt is megszerezve. Ugyancsak jól kezdett hegyikerékpáron: megnyerte a Szlovák-kupát Stubnyafürdőn. Valter Attila 2019-ben nem csupán következetes, hanem következetesen nagyon-nagyon jó.

Attila beszélt arról, milyen hegyek kedveznek neki, ahogyan arra is kitért, mire van szükség a fejlődéshez, hogy jó összetett menővé váljon.

„Úgy érzem, a hosszú hegyek kedveznek nekem a leginkább. Pusztán a tempóval nem lehet leszakítani, ezért az olyan versenyeket kedvelem, amelyek nagy hegyeket tartalmaznak. Másrészről viszont szeretem az emelkedős hajrákat is, mondjuk egyperces hegymenet után, ezek is nagyon jók számomra. Ahogyan majdnem minden hegyimenő, és is igyekszem fejlődni a síkon. A jövőben szeretnék csapatkapitánnyá válni a többnapos versenyeken, ezért szükségem van rá, hogy erősebb kerékpárosokkal versenyezhessek. Minél több versenyen gyűjtök tapasztalatot, annál jobb összetett versenyzővé válhatok. Van még néhány dolog, például a mezőnyben való helyezkedés, amit igazán csak éles versenyeken tudok megtanulni.”Az előző szezonban Valter Attila a legtöbb versenyén a Top20-ban zárt (a Magyar Körversenyen emlékezetes csatát vívott a legjobb hegyimenőnek járó piros mezért későbbi klubtársával), de az igazi áttörést a Szlovák Körverseny (2.1) hozta az akkor húsz esztendős fiatalembernek. Harmadik lett a verseny királyetapján, egy Monument-győztes (a francia Julian Alaphilippe) és egy elismert összetett menő (az Osztrák Körversenyen győztes belga Ben Hermans) mögött, s így megszerezte a tizennegyedik helyet az összetettben. Elárulta, hogy ez egy nagyon különleges verseny volt a számára.

„Az a nap, amikor harmadik lettem Alaphilippe és Hermans mögött, az egyik legjobban sikerült nap volt, amióta kerékpározom. Amint elkezdődött a szakasz, éreztem, hogy különösen erős vagyok, és már akkor tudtam, hogy elkaphatom a nagyokat is. Nem tudom igazán leírni ezt az érzést, de sok bringás szokta mondani, ‘ez volt az én napom’. Magabiztos voltam és könnyedén támadtam. Még különlegesebbé tette azt a napot, hogy a barátnőm aznap ünnepelte a születésnapját, igazán szép ajándékot tudtam neki adni.”Valter Attila 2018-ban a Pannon Cycling Team magyar kontinentális csapatánál tölötte, majd a CCC Development Teamhez igazolt, a hírek szerint két esztendőre. Részletesen elmondta, miért a lengyel csapatot választotta.

„Számos okot tudnék felsorolni, például a versenynaptárt. A CCC Development Team színeiben számos erős versenyen indulhatok, mint például a Coppi e Bartali, ahol a World Tour-menőkkel tudok versenyezni. A jól tervezett versenynaptár nagyon fontos egy olyan versenyzőnek, amilyen én vagyok. Ahogyan már mondtam, néhány dologban csak akkor tudok igazán fejlődni, ha komoly kihívásokkal találkozom. A másik fontos szempont a háttér volt számomra. A csapatnak vannak gyógytornászai, masszőrei, szerelői, akik a gondunkat viselik, figyelnek az egészségünkre, a táplálkozásunkra és a felszerelésünkre. Ahogyan más kerékpárosok, én is állandó kapcsolatban állok a sportigazgatóval, aki ellenőrzi az edzéseimet, a fejlődésemet.

Januárban Calpe-ra mentünk kéthetes edzőtáborozásra, nem sok kontinentális csapat tud ilyen professzionális hátteret biztosítani a versenyzői számára. Ugyancsak fontos szempont a csapat. A CCC Development Team színeiben olyan tapasztalt kerékpárosok szerepelnek, mint Patryk Stosz, Michal Paluta, Kamil Malecki vagy Piotrek Brozyna. Ezek a srácok a tapasztalataikat mindig megosztják a fiatalokkal. Több versenyen is jártunk már együtt, és nagyon sok jó tanácsot adtak nekem a szakaszok során. Amikor az összetett eredményért is harcban voltam, mindig éreztem, hoyg milyen erős csapat áll mögöttem, mellettem, hogy a társaim mindent megtesznek értem.Amikor meghívtak a csapat főhadiszállására, Polkowicébe, sokat beszéltünk az általam említett szempontokról, s eldöntöttem, hozzájuk szerződök. És még valami. Lehetőséget kapok arra is, hogy mountain bike-versenyeken vegyek részt. ez nagyon fontos számomra, mert nem állok messze attól, hogy hegyikerékpárban kiharcoljam az indulás jogát a 2020-as tokiói olimpiára.”

Attila sokat elárult a versenynaptáráról is, amelyben keverni fogja az országúti és a montis eseményeket, hogy jövő nyáron az olimpián képviselhesse hazája színeit.

„Majdnem a teljes szezonra ismerem a naptáramat, többnyire hegyes többnapos országúti versenyeken és néhány mountain bike-viadalon veszek részt. Olyan versenyek várnak rám, mint például a Tour de Hongrie, a Carpathian Couriers és a CCC Grody Piastowskie.”A kitűzött célokról Attila elárulta, elsősorban a folyamatos fejlődést tartja szem előtt, és azt, hogy minden erejével támogassa csapatát. Emellett természetesen bízik benne, hogy sikerül újabb jó eredményeket is elérni. A jövőről szólva Attilának tiszta elképzelései vannak arról, mit akar elérni: beírni a nevét a magyar kerékpársport történelemkönyvébe. „Fantasztikus lenne szakaszt nyerni egy Grand Touron, ez még sosem sikerült magyar kerékpárosnak. Szeretnék megnyerni egy kemény, hegyes szakaszt, leginkább a Tour de France-on.”

Valter Attila egy igazán tehetséges hegymászó és összetett versenyző, akinek fejlődését folyamatosan követhetjük a következő hónapokban. Amiután a CCC World Tour-csapattá vált, elérhető célnak látszik, hogy 2021-ben már a World Tour-sorozatban versenyezzen. Attilával és honfitársával, Peák Barnabással (SEG Racing Academy) igazán ígéretes jövő vár a magyar kerékpársportra.

Forrás: U23 Cycling Zone
Joseph Doherty írása