TdH 2019

P+B, avagy kerékpárral a Pilisi Parkerdőben

Különleges környezetben a Tour de Hongrie


Magyarország legszebb tájait, turisztikai és történelmi nevezetességeit is megmutatja a Tour de Hongrie, amelynek mezőnye június 12-én szerdán egy különleges területen is áthalad majd: az idén ötven esztendős Pilisi Parkerdő erdei útjain csatáznak a nemzetközi kerékpárverseny indulói, és a Tour de Hongrie útvonalán haladó szervezett amatőr túra, az AmaTour Pilis résztvevői.Alighanem a viadal egyik legizgalmasabb szakasza lesz, amikor a kerékpárosok a Pilis emelkedőin csatáznak egymással, ráadásul várhatóan óriási lesz az érdeklődés ezen az útvonalon, hiszen évtizedek óta ez az országúti kerékpárosok egyik legkedveltebb célpontja.

„A Pilisi Parkerdő egy olyan erdőgazdálkodó, amely a főváros környéki erdőket gondozza, mintegy hatvanötezer hektáros területen. Már az ötven évvel ezelőtt készült alapító okiratban is hangsúlyos szerepet kapott, hogy az erdőgazdaságnak olyan közjóléti feladatokat is kiemelt figyelemmel kell kezelnie, mint a turizmus, a természetjárás infrastruktúrájának fejlesztése és karbantartása – tájékoztatott Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

– Az évek során egyre nagyobb igény mutatkozik az erdőkben való túrázásra, egy 2017-es felmérés szerint évente mintegy huszonötmillió alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdőt, ebből csaknem másfél millió alkalommal kerékpárral teszik ezt meg. A huszonegyedik század megváltozott igényei jelzik, hogy már nemcsak bakanccsal, hanem futócipőben vagy kerékpárral is igencsak népszerűvé vált az erdei túrázás.”Mészáros Péter hozzátette: 2016-ban indították útjára a Pilis Bike projektet, ennek keretében mintegy háromszázötven kilométernyi kerékpározható úthálózatot alakítottak ki a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai hegységben, méghozzá több célcsoportra is fókuszálva.

„Az úthálózathoz tíz P+B, azaz Parkolj és Bringázz! parkoló tartozik, az olyan városban élő gyermekes családok számára, akik nem szeretnék, hogy csemetéik a forgalmas utakon kerékpározzanak. Leparkolhatnak például Visegrád határában, vagy éppen a Budakeszi Vadasparknál, utána pedig irány az erdő a kerékpárosok előtt megnyitott erdészeti utakon.”

A Tour de Hongrie is a Pilis Bike egyik útvonalán halad majd át Pilismarótról Dobogókő irányába, csodálatos természeti környezetben.

„A nézőknek, a szurkolóknak vagy a Hofmann kunyhóhoz vezető amatőr túra résztvevőinek is azt javasoljuk, hogy Pilismarót község határin belül parkoljanak le, ott hagyják az autót, onnan gyalogosan vagy a szervezett kerékpáros szurkolói csapattal menjenek fel erre az útra.”A szóvivő kiemelte, nem csak azért lesz igazán különleges ez az útvonal, mert komoly kihívások elé állítja a kerékpárosokat.

„Hanem azért is, mert aki itt fog versenyezni, túrázni vagy szurkolni, az olyan környezetben teheti meg, ami igazi unikum. Olyan környezet vár rájuk, amilyet erdész elődeink megálmodtak, az útvonal mellett végig összefüggő erdőképpel találkoznak. A Pilisi Parkerdő élen jár azon erdőgazdálkodási technológiák alkalmazásában, amelyekkel folyamatos erdőborítás kialakítása válik lehetővé, nagy területű tarvágások nélkül. Nagy figyelmet fordítunk a fafajok összetételére, de nemcsak a faj, hanem a kor szempontjából is, ami egészségesebbé és még inkább természetesebbé teszi az erdőt. A parkerdő területének negyven százalékán dolgozunk így, a pilismaróti út környékén is több mint háromezer-hatszáz hektáron.”

Érdemes lesz figyelni a holtfákat is: az erdőben látható kidőlt fáknak is fontos szerepük van:

„Nagyon sok helyen láthatnak holtfákat, amik fontos szerepet töltenek be az erdő életében, főleg ha az elmúlt igen csapadékos időszakot tekintjük. A holtfák a nagy esőzés idején ugyanis szivacsként magukba szívják a vizet, amit a száraz időszakokban pedig párologtatnak, így közreműködve az erdő egészséges klímájának fenttartásában. Emellett természetesen az erdei életközösségnek lakóhelyül vagy akár táplálékul is szolgálnak.”A Pilisi Parkerdő ebben az évben ünnepli ötvenedik születésnapját, s az ötvenes szám egy érdekes játék alapját is képezi.

„Szeretnénk az egész pilisi tájat, az erdőgazdaság teljes területét megismertetni az érdeklődőket, erről szól az „50 év 50 célpont” nevű versenyünk. Nekünk is megvannak a saját kedves pontjaink, a játék során ezeket kell felkeresni, és egy szelfivel igazolni is ezt. Aki részt vesz a játékban, nyerhet egy erdei hétvégét, vagy éves belépőt a Budakeszi Vadasparkba. Természetesen különféle célpontokat kínálunk, olyanokat is, amelyeket akár babakocsival is fel lehet keresni, és olyanokat is, amelyeket a kerékpár nyergében közelíthetünk meg.”

Az 50 célpontról és a Pilisi Parkerdő titkairól többet is megtudhatnak a parkerdő hivatalos honlapján: www.parkerdo.hu.

Találkozzunk ott június 12-én!Kerékpáros erdei útmutató


Az erdei kerékpározást néhány egyszerű szabály betartása teszi biztonságossá. Nem igényel túlzott megerőltetést, de sok problémának veheti elejét, ha gondolunk rájuk. Mindenkit arra kérünk, olvassa el és tartsa be őket! • Jelzett turistaúton csak akkor tekerhetünk, ha az kerékpáros útként is ki van jelölve.

 • A KRESZ szabályai az erdei kerékpáros utakon is érvényesek.

 • Mindig az útviszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét, ami az erdőben legfeljebb 30 kilométer/óra lehet.

 • Az erdészeti utakon kijelölt kerékpáros útvonalakon rosszul belátható, egyenetlen úttestű szakaszok, nagy lejtésű utak, kis ívű kanyarok, gépjármű és munkagép forgalom is várható.

 • Természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros és turistautakról letérni nem szabad.

 • Az utat mindenki csak saját felelősségre veheti igénybe!


Az erdő megannyi állat és növény élőhelye, kirándulók kikapcsolódásának, túrázók élményeinek, elmélkedők elmélyülésének, sportolók edzésének helyszíne. Mindezek mellett lehetőséget nyújt a természetközeli kerékpározásra. Ahhoz, hogy otthonosan kerekezzünk az erdőben, érdemes figyelembe venni az alábbiakat: • Élvezettel, nyugodtan, az erdőre odafigyelve kerékpározzunk.

 • Miközben kerékpározunk, legyünk része a természetnek, simuljunk bele az erdő harmóniájába.

 • Gondoljunk arra, hogy utunkat vadon élő állatok vagy gyalogosok, köztük gyerekek keresztezhetik. Figyeljünk és vigyázzunk rájuk!

 • Az erdő mindenkié, a fák sokak örömét, kikapcsolódását és egészségét szolgálják, ezért legyünk a többi erdőjáróval előzékenyek és barátságosak.

 • Az erdészek gondozzák, tartják fenn az erdőt, ahol kerekezünk. Barátként gondoljunk rájuk, ha a munkájukat végezve átmenetileg akadályoznak is minket, legyünk megértéssel.

 • Vigyük magunkkal a szemetünket, ha mások által eldobott szemetet látunk, tegyük megfelelő szeméttárolóba.

 • Minden, az erdőben megtett méter és tekerés legyen számunkra tiszta öröm!


Jó kerékpározást kíván a Pilisi Parkerdő!