TdH 2020

Peák Barnabás szabad kezet kaphat

Kusztor Péternek is fontos verseny lesz


Az első World Tour-évét töltő Peák Barnabás számára a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny lesz a legfontosabb az idényben, és a viadal a rutinos Kusztor Péter számára is kiemelt jelentőségű.A Mitchelton-Scott huszonegy éves versenyzője, Peák Barnabás az MTI érdeklődésére elmondta, hogy korábbi kézsérülése miatt kisebb korrekciós műtéten esett át január közepén. Noha decemberben és január elején már részt vett az ausztrál csapat edzőtáborában (a beilleszkedése jól halad, a komoly edzések teljesítésével kivívta a helyét a csapatban), most az aktív tréningből nyolc hétre kiesett. Újra versenybe állnia pedig majd áprilisban, a Tour de Romandie-n szabad.

Nem ideális, hogy a tervezettnél később kezdi meg az idényt, de reményei szerint májusra, a Tour de Hongrie idejére már rendben lesz. „Nagy élmény lesz World Tour-csapat színeiben hazai kerékpárosként indulni – fogalmazott Peák Barnabás, aki az év egészét tekintve a fejlődését tekinti a legfontosabbnak, fő viadalának pedig a május 13. és 17. között zajló Magyar Körversenyt tartja.

„Merész lenne azt mondanom, hogy a Tour de Hongrie-n mindenki értem fog dolgozni, de a csapat azt sugallta felém: szabadságot fogok kapni, hogy a saját jó eredményemért, az összetettért küzdhessek” – fejtette ki. Az útvonallal kapcsolatban elmondta, hogy a negyedik szakaszon, a Kékestetőre vezető úton a legjobb hegyimenőkkel nem fogja tudni felvenni a versenyt, de jó formája esetén az összetett első tíz helyére odaérhet.Felidézte: 2017-ben, amikor második lett, könnyebb volt az útvonal és a mezőny is. Utóbbi minden eddiginél erősebb lesz. Ennek egyik oka, hogy a Tour de Hongrie két nappal azután rajtol, hogy Magyarországon rendezik május 9. és 11. között a Giro d’Italia első három szakaszát. A magyar körversenyen a szerdai útvonal-bemutatón bejelentettek alapján nyolc-nyolc World Tour-istálló és Pro Team lesz a mezőnyben.

Három éve a dobogó legalsó fokára Tadej Pogacar állhatott fel, aki tavaly már a Vuelta a Espanán zárta harmadik helyen az összetettet. Peák Barnabás leszögezte: nagyképűség lenne magát összehasonlítani az ugyancsak huszonegy éves szlovén versenyzővel, akit az egyik legjobb fiatal kerékpárosnak tart, és szerinte rendkívül ígéretes jövő előtt áll. „Akkor is erősebb versenyző volt, amikor sikerült megelőznöm, ha lett volna hegyi befutós szakasz, azon elvert volna” – ismerte el.A harmincöt esztendős Kusztor Péter a Novo Nordisk kapitányaként érkezik; az amerikai Pro Team valamennyi versenyzője cukorbeteg. A rutinos Kusztor Péter az év három legfontosabb viadala közé sorolta a Tour de Hongrie-t, amelynek első három, sík szakaszán sprintbefutóval kalkulál, és reméli, előnyt tud kovácsolni abból, hogy jól ismeri a hegyi részeket.

„Szeretnék jól menni, akár egy szakaszt is nyerni, az összetett alakulását pedig majd meglátjuk” – fogalmazott Kusztor Péter, aki a szerdai útvonal-bejelentésről rögtön edzeni indult.Nem biztos viszont Lovassy Krisztián részvétele a viadalon a magyar válogatott színeiben. A pályán scratch-ben Európa-bajnoki ezüstérmes, a tavalyi Tour de Hongrie-n szakaszgyőztes bringás az MTI-nek elárulta, lehet, hogy klubcsapatával másik versenyen szerepel majd.

Lovassy Krisztián a Tour de Hongrie-n minden nap kalkulál szökéssel, ám az első három etapon teljes kontrollt vár a World Tour-csapatoktól, így végeredményben sprintbefutókra számít, ezeken szerinte csak a szél szólhat közbe. Az utolsó két szakaszon pedig a „nagyágyúk” vetélkedését várja az összetettért.A 2020-as Tour de Hongrie programja


1. szakasz, május 13., szerda: Debrecen-Hajdúszoboszló, 174 km
2. szakasz, május 14., csütörtök: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
3. szakasz, május 15., péntek: Sárospatak-Kazincbarcika, 171 km
4. szakasz, május 16., szombat: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 178 km
5. szakasz, május 17., vasárnap: Esztergom-Esztergom, 156 kmForrás: Magyar Távirati Iroda, Lengyel Péter írása