TdH 2020

Rajtlistán a csíkszeredai csapat!

Team Novák


A koronavírus-járvány miatt "újratervezett" 2020-as Tour de Hongrie csapatait bemutató sorozatunkban ötödikként egy igen jó ismerősre kerül sor: ebben az esztendőben is ott lesz a Magyar Körverseny rajtjánál a csíkszeredai Team Novák, soraiban székely és anyaország-beli versenyzőkkel.„Minden évben alig várjuk a Tour de Hongrie indulását. Ez egy fontos és szívünkhöz is közel álló verseny, amely évről évre nagy léptekben fejlődik és növekedik. Nagyszerű háttérmunka tanúbizonysága az idei szintlépés is a körverseny életében, izgalommal várjuk a profikkal való versenyzést” – fogalmazott Sebestyén Szabolcs, a Team Novák sportigazgatója még januárban. A világ azóta sokat változott, de a novákosok versenykedve csak fokozódott...Team Novák szakaszgyőzelem a 2018-as Tour de Hongrie-n


Ami a csapatot illeti, öt – román licensszel versenyző – székely kerékpáros is erősíti 2020-ban a Team Novákot. Novák Károly Eduárd parasportolóként Európa-bajnok (2005), háromszoros világbajnok (egyszer országúton, kétszer pályán – 2009, 2012, 2013) és paralimpiai bajnok (2012), ő honosította meg Csíkban a kerékpársportot, kontinentális csapatot alakított (amely éveken át az egyetlen romániai bejegyzésű proficsapat volt), és az egészséges sportolók között is több alkalommal dobogós helyen végzett.Az ő nevéhez fűződik a térség egyik legrangosabb sportviadala, a 2007-ben indult Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, a Tour of Szeklerland is, amelyre ebben az évben augusztus 4. és 8. között kerül sor. És még valami: Novák Ede – aki napjainkban a Román Kerékpáros Szövetség elnöke – túl a negyvenen is tovább teker, negyvenkét esztendősen negyedik helyezést szerzett a román időfutam bajnokságon, de a tavalyi Tour de Hongrie teljes versenytávját is teljesítette! Mellette Szilágyi Róbert, Török Szilárd, Balázsi Lóránt és Lázár Nándor is a klub tagja.Szó volt róla, hogy rajtuk kívül három anyaországbeli magyar kerékpáros is tagja lesz ebben az idén a kontinentális csapatnak: a 2014-es magyar bajnok Rózsa Balázs a luxemburgi Differdage-GeBa együttesétől igazol a narancsmezesekhez, a huszonhárom esztendős Szentpéteri András a Kontent-DKSI-től érkezik, és a tokiói paralimpiára készülő Wermeser Zsombor, a tavalyi időfutam magyar bajnokság negyedik helyezettje is a csíkszeredaiakhoz igazol.

Legutóbb egyébként 2009-ben volt arra példa, hogy három magyar kerékpáros is szerepelt a Team Novák jogelődjében, a Tusnád Cycling Teamben, akkor a Tour de Hongrie-győztes Lengyel Tamás, a később a Lampre-ISD World Tour-csapatába kerülő Szeghalmi Bálint és a magyar bajnoki bronzérmes Kiss Gergely volt a klub versenyzője.

A sportigazgatótól megtudtuk, mindenképpen nagy lesz a harc a Tour de Hongrie-csapatba kerülésért, hiszen a felsoroltakon kívül már négy légiósa is van a klubnak, itt szerepel az ukrán Jegor Gyementyev, a kolumbiai Jaime Restrepo és Mauricio Restrepo, illetve az olasz Simone Sano is, de a Magyar Körversenyen várhatóan lesz legalább egy magyar licenszes bringás is a Team Novák sorában.A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- és/vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n. Erre a koronavírus-járvány okozta sokk ellenére is jó esély nyílik ebben az esztendőben!A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.