TdH 2019

Spanyolországból érkezik a Tour de Hongrie főellenőre

Pedro Garcia Mozo


Ebben az évben sem csak a Tour de Hongrie mezőnyében találkozhatunk majd olyan szereplőkkel, akik a kerékpársport csúcseseményeinek rendszeres résztvevői. A Magyar Körverseny „főellenőre”, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megbízottjaként ezúttal a spanyol Pedro Garcia Mozo lesz, aki olyan eseményeken bíráskodik, mint az Andalúz körverseny, az Asztúriai körverseny vagy éppen a Valenciai körverseny.A harmincnyolc esztendős versenybíró Spanyolország északi részén, Bilbaóban él, a „civil” életben banktisztviselőként tevékenykedik.

„Én magam is kerékpároztam, de csak a junior korosztályig, ám amikor abbahagytam, akkor sem szakadtam el a sportágtól. 2002 óta bíráskodom, kisebb helyi és regionális versenyeken kezdtem, onnan jutottam el a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség bírói szintjéig. 2014 óta vagyok az UCI bírói csapatának tagja, több versenyen dolgozhattam már vezető versenybíróként.”

Pedro Garcia Mozo olyan versenyeken volt vezető UCI-bíró, mint a ZLM Toer, a Volta ao Algarve, a Tour de Luxembourg, a Milónó–Torinó, a Nokere Koerse, a Boucles de la Mayenne, de versenybíróként több rangos spanyol viadalon is – Vuelta Andalucia, Vuelta Asturias, Volta Comunidad Valenciana – közreműködhetett.

Bírói filozófiájának középpontjában a szabálykövetés és a biztonság áll: „A versenyen az a mi dolgunk, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályait betartassuk, illetve a fontos technikai és biztonsági kérdésekben a szervezőkkel együttműködve hozzájáruljunk, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen.”

Pályafutásának egyik fontos állomásának tartja a közelgő Magyar Körversenyt.

„Természetesen ismerem a Magyar Körverseny elmúlt években mutatott fejlődését, tudok róla, milyen magas szintű munkát végeznek a szervezők. Izgatottan várom a júniust, hiszen korábban még nem jártam Magyarországon, várom, hogy megismerhessem a magyarokat és az országukat. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen komoly versenyen dolgozhatok majd, mint a Tour de Hongrie!”Az idei Tour de Hongrie 2019. június 11-én kezdődik, az UCI 2.1-es kategóriájú nemzetközi verseny mezőnye június 16-án ér célba. Az érintett városokat és a viadal útvonalát a közeljövőben ismertetik majd az esemény szervezői.