TdH 2020

Szigorú egészségügyi előírásokkal

Tour de Hongrie az M1-en


A főszervező szerint szigorú egészségügyi előírások betartása mellett rendezik az augusztus 29-én kezdődő Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt.Az interjú a képre kattintva, 7:45-től látható


Eisenkrammer Károly az M1 aktuális csatornán pénteken felidézte: az eredeti időpontra, májusra készülve már minden készen állt, amikor a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk és nekiálltak újraszervezni a viadalt. Az első tervek szerint Esztergomban ért volna véget a Magyar Körverseny, az áttervezés nyomán viszont ez lett a szombati nyitóetap, mivel szerettek volna hétvégén egy Budapesthez közeli szakaszt rendezni.

„Számítunk arra, hogy rengeteg néző fog eljönni, tavaly több ezren voltak ott a pilismaróti emelkedőn. Bízunk abban, hogy lesz lehetőség tömegrendezvényt szervezni augusztus végén” – fejtette ki Eisenkrammer Károly.

A síkbefutós szakaszok után a Tour de Hongrie a Kékestetőn zárul: Magyarország legmagasabb pontján tavaly „hatalmas verseny volt magyar hősökkel” – utalt a főszervező Dina Márton második és Valter Attila harmadik helyére, hozzátéve, bízik benne, hogy idén is odaér a dobogó közelébe magyar bringás.

Kiemelte, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szigorú előírásainak megfelelve a csapatokat külön szállásolják el, „buborékban” kezelik, a korábbi eljárások biztonságos átalakításával igyekeznek mindent megtenni a versenyzők és a nézők elkülönítése érdekében.

„Mindenki láthatja őket, de tisztes távolságból.” Kitért rá: készülnek arra az eshetőségre is, ha a járványügyi helyzet miatt nem lesz lehetőség tömegrendezvényt szervezni. „Azon az áron is lesz verseny, ha esetleg nézői helyeket el kell zárnunk a szurkolók elől” – fogalmazott, de megismételte: bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség.

Amint Eisenkrammer Károly elmondta, a halasztást követően olyan új időpontot tudtak találni a versenynaptárban, hogy a világ legjobb, World Tour-kategóriás csapatai közül is többen eljöjjenek a szeptember másodikáig tartó Tour de Hongrie-ra, amely egy időben rajtol majd a legrangosabb országúti kerékpáros viadallal, a Tour de France versenyével.

Az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt Eisenkrammer Károly a World Team és Pro Team besorolású csapatokat „a kerékpársport Bajnokok Ligájának” nevezte, amint mondta, ezek közük összesen tizenhárom fog érkezni. Ez szükséges kritériuma a Pro Series nevű sorozatba kerülésnek, amelyhez legalább három World Team-sornak, összesen pedig minimum tizenegy World Team és Pro Team istállónak kell rajthoz állnia.A tavalyi győztes lett Krists Neilands csapata már World Teamként tér vissza a körversenyre


„Szeretnénk a versennyel jövőre szintet lépni, ehhez ebben az évben is meg kell tennünk néhány lépést, például a csapatok színvonalát tudnunk kell tartani. A médiamegjelenés a másik fontos szempont, az élő adás, és az, hogy sok országban láthassák az emberek a versenyt. Úgy tűnik, ezt is meg tudjuk ugrani ebben az évben is” – fogalmazott a főszervező. Leszögezte: World Team még sohasem szerepelt Magyarországon.

A viadalon a tervek szerint húsz csapat százhúsz versenyzője áll majd rajthoz. Eddig tizenhét csapat indulását jelentették be a szervezők, a világelitet jelentő World Tourból a holland Jumbo-Visma, az amerikai Trek-Segafredo, a Peák Barnabással érkező ausztrál Mitchelton-Scott, a lengyel CCC és az Israel Start-Up Nation lesz ott a mezőnyben. A World Team alatti besorolású, azaz Pro Team istállók közül hét induló már biztos az ötnapos Magyar Körversenyen.A TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA


1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom, 118 km
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika, 171 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös–Kékestető, 188 km