Tdh 2020

Történelmi pillanat a Tour de Hongrie életében

Bejelentés az M1 Ma Este műsorában


A világbajnok Mads Pedersen csapata, a Trek-Segafredo jelezte indulási szándékát a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyre.Az adást a képre kattintva tekintheti meg!


A Giro d’Italia első három szakaszát május 9. és 11. között Magyarországon rendezik, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny, kedden pedig eldőlt, hogy két nappal később, május 13-án elrajtol az ötnapos Magyar Körverseny.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója az M1 Ma Este című műsorában kiemelte: a Tour de Hongrie mellett az egész magyar kerékpársportnak jót tesz a Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt, hiszen így jobban idefigyelnek Magyarországra. Leszögezte, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptára rendkívül telített, nehéz megfelelő időpontot találni arra, hogy a legmagasabb szintű, World Tour-csapatok elmenjenek kisebb viadalokra.

Ezúttal viszont a Giro miatt a teljes World Tour mezőnynek lesz itt eszközparkja autókkal és buszokkal, így csak a versenyzőket kell ideszállítani. Ráadásul az erre az időszakra eső Kaliforniai Körversenyt pénzügyi okok miatt nem rendezik meg, így minden adott volt, hogy végig tudják vinni a koncepciót, hiszen az általában huszonöt-huszonnyolc versenyzőt foglalkoztató elitcsapatok többi versenyzői viadal nélkül maradtak akkorra.

„Történelmi pillanat a verseny történetében az a mai hír, hogy teljesen magától bejelentkezett az első World Tour-csapat, amelyet a legjobb öt közé sorolnék” – mondta Szilasi László. Elárulta, hogy a Kometa Cycling Team sportigazgatója, a kétszeres Giro d’Italia-győztes Ivan Basso kötötte össze a magyar szövetséggel a Trek-Segafredót, majd a csapatfőnök e-mailben jelezte: jelentkeznek és szeretnének jönni a Tour de Hongrie-ra.

„Ez igazolta, hogy az új dátumnak és a mögötte lévő logikának megvan a létjogosultsága, remélem, a következő hetekben folytatódni fog ez a sorozat” – mondta Szilasi László. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy 2021-től a Tour de Hongrie az úgynevezett Pro Series-sorozatba kerüljön, tizennégy World Tour- vagy prokontinentális csapatnak kell indulnia, és úgy gondolja, ez a feltétel teljesül majd.

A Trek-Segafredo friss igazolását, a kétszeres Giro-győztes olasz Vincenzo Nibalit várhatóan az Olasz Körverseny magyarországi szakaszain láthatják a hazai nézők, a szeptemberben vb-aranyat nyerő, huszonhárom éves dán Pedersen versenyprogramja viszont még nem ismert.

A versenyigazgató elmondta, az útvonallal kapcsolatban már zajlik az előkészítés és előrehaladottak a tárgyalások a városokkal. Amint fogalmazott, a viadalt inkább azokra a részekre viszik Magyarországon, amelyeket a Giro d’Italia nem keres fel.

„Azokhoz is szeretnénk eljutni, akiket az Olasz Körverseny nem érint. Mivel reményeink szerint nagyjából hasonló mezőny lesz, így ezt az időszakot megnyújtva még öt napig lesz szinte Giro d’Italia-hangulat Magyarországon” – fejtette ki. A Tour de Hongrie-n a magyar válogatott és magyar kontinentális klubcsapat is részt vehet – említette meg.

Forrás: Magyar Távirati Iroda