TdH 2021

Tour de Hongrie: Neves versenybíró érkezik

Horvát szakembert delegált az UCI


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) arról tájékoztatta a Tour de Hongrie szervezőit, hogy Bruno Valcic személyében horvát szakembert delegál a viadal versenybírói csapatának élére. Bruno Valcic igazi „klasszis” a maga területén, pályafutása során volt már vezető versenybíró a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán, négyszer dolgozott a Giro d’Italián és bekerült a 2021-es tokiói olimpia versenybírói csapatába is.A rutinos, ötvenöt esztendős versenybíró a magyar turisták körében is igen kedvelt isztriai Pula városában született, méghozzá egy igazi kerékpáros családba. Édesapja és nagybátyja is versenyző volt, Bruno Valcic is erre az útra lépett, a juniorok között bajnoki aranyéremig jutott.

Ahogy mondani szokták, gyerekkorától ezer szállal kötődött a kerékpársporthoz, s ez így maradt a mai napig. Bruno Valcic 1987-ben lett regionális versenybíró, 1992-ben kezdett el nemzetközi eseményeken bíráskodni, 1997-ben pedig a legmagasabb UCI-képesítést is megszerezte, vagyis néhány év alatt végigjárta a bírói ranglétra meghatározó fokait.Hatalmas rutinját annak köszönheti, hogy az országúti szakág összes kiemelkedő jelentőségű eseményén dolgozhatott már, a három Grand Tour mellett kilenc(!) világbajnokságon és a klasszikusok egész során ügyelt a szabályos, sportszerű és biztonságos versenyzésre.

„Nagy örömmel értesültem róla, hogy májusban a Tour de Hongrie versenyén dolgozhatok majd – mondta Bruno Valcic, aki két, ma már felnőtt gyermek édesapja. – Nagyon sok jót hallottam a Magyar Körversenyről, például arról, hogy milyen kiváló a szervezés, várom már, hogy együtt dolgozhassak a szervezőkkel. Tavaly jártam Magyarországon, a Visegrad 4 Juniors nevű nemzetközi versenyen. Turistaként még nem utazhattam az országban, de bízom benne, hogy a májusi Tour kapcsán lesz lehetőségem megcsodálni Magyarország gyönyörű tájait.”A horvát szakember elárulta, hallott már a szervezők ambícióiról, arról, hogy a Tour de Hongrie célja a Pro Series nevű sorozatba való bekerülés, bízik benne, hogy ennek elérésében ő is segítheti majd a szervezőket – „egy sikeres verseny után egy pozitív jelentés formájában”.

„A kerékpárversenyek esetén a biztonság a legfontosabb, azon a szinten, amelyen ma már a Tour de Hongrie szerepel, szintén ezt a területet említeném – válaszolt arra a kérdésre, mire fordítja majd a legnagyobb figyelmet a májusi viadalon. – Minden mást, azt gondolom, egyszerűbb megoldani. A biztonságra fogok a leginkább figyelni a Magyar Körversenyen.”

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.