TdH 2022

Tour de Hongrie: ProSeries!

Az álom valóra vált


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése alapján 2023-tól ProSeries kategóriába kerül a Tour de Hongrie. Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a Magyar Körverseny – így felzárkóztunk közvetlenül a legnagyobb események, a Tour de France és a Giro d’Italia mögé. A döntéssel fokozott nemzetközi figyelemre számíthatunk, nagymértékeben növekszik a verseny eddig is jelentős reklám- és turisztikai értéke, amely egyaránt jó hír a szponzorok, a partnervárosok, és ezáltal Magyarország számára.Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenszeket a profi csapatok és versenyek számára, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries licenszet, köztük Magyarország.

Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak. A WorldTeam-ek és a ProTeam-ek mellett a rendező ország csapatai lehetnek kivételek. Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és magyarországi bejegyzésű „UCI Continental Team”, valamint legfeljebb két külföldi UCI Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A Magyar Körverseny mellett a mi régiónkból a horvát és a szlovén körverseny lesz a sorozat része.Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért másfélszer annyi világranglista pontot kapnak a versenyzők, és magasabb pénzdíjakra számíthatnak, mint 2022-ben: az eddigi 80 ezer EUR helyett 150 ezer EUR lesz a csapatok részére kifizetett összeg.


Éveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába. A Magyar Körverseny sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat: a résztvevő profi csapatok száma, az egész világot elérő médiamegjelenés, a biztonságos lebonyolítás vagy a szálláshelyek terén. Bár már alig lehet tovább emelni a 2022-ben elért szakmai színvonalat, a ProSeries egyfajta biztosíték, hogy a profi csapatok és a legnagyobb sztárok évről évre visszatérjenek Magyarországra. A ProSeries-licensz három esztendőre szól, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz – akkor ünnepli majd százéves fennállását a Magyar Körverseny.


 Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár számára is fontos a magyar kerékpársport fejlődése: „Az utóbbi években számos nagy nemzetközi versenynek adott otthont hazánk és minden alkalommal elismerő visszajelzéseket kaptunk a helyszín és a szervezés kapcsán egyaránt. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Tour de Hongrie magasabb szintre emelésével 2023-tól egy újabb világszintű sporteseménynek lehet a házigazdája Magyarország. Szívből gratulálok a magyar szervezőcsapatnak és ezúton is köszönöm a korábbi évek kitartó és lelkiismeretes munkáját, az elkövetkezendő három évhez pedig további sok sikert kívánok.”Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkárRévész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár immár hét éve személyesen is segíti a verseny fejlődését. A ProSeries hírére nyilatkozta: „2015-ben, amikor újraindult a Tour de Hongrie, senki nem gondolta, hogy néhány év múlva már világsztárok fognak Magyarországon tekerni. Kellett ehhez a kiváló szervezés, a világszínvonalú rendőrségi biztosítás és kiszámítható kormányzati támogatás. Az utolsó lökést a Giro d’Italia fergeteges budapesti rajtja adta, és megtörtént, amit titkon reméltünk: a következő három évben ProSeries kategóriájú verseny lesz a Magyar Körverseny. Ez hatalmas siker hazánknak, mert óriási a túljelentkezés ezekért a helyekért. Maradt azért még feladatunk: Kell egy csapat! Egy olyan kategóriájú magyar csapat, amelyik elindulhat a Tour de Hongrie-n.”


 Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár


„Büszkeséggel tölt el a hír, hogy az elkövetkező három évben a Tour de Hongrie a sportág felsőházában szerepelhet – mondta Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője. – Rengeteg munkánk van ebben a sikerben, ezért mérhetetlenül hálás vagyok kollégáimnak, a rendező csapatomnak, a Magyar Kerékpáros Szövetség vezetőinek és munkatársainak, valamennyi közreműködőnek, támogatónknak és partnerünknek, a Rendőrségnek, a Magyar Közútnak, az M4Sport-nak, a rajt- és célvárosainknak, és természetesen Magyarország Kormányának, amely következetes támogatásával lehetővé tette, hogy ezt az utat bejárhassuk. Szakmai mellett egyben sportdiplomáciai siker is ez az elismerés. Sokat számított az értékelésünkben a többéves média-együttműködésünk a Tour de France-ot szervező A.S.O.-val, akiknek köszönhető, hogy immár 190 országban kerül a televízók képernyőjére a Magyar Körverseny.”Eisenkrammer Károly főszervező (balról) és Szilasi László versenyigazgató


Dr. Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint „A Tour de Hongrie, amellett, hogy egy patinás sportesemény, a magyar országúti kerékpárosok számára egyúttal „ugródeszka” a ProSeries és a WorldTour versenyek felé – gondoljunk például Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Filutás Viktor, vagy éppen Pelikán János, Fetter Erik sikereire. Külön öröm, hogy minden akadály elhárult az elől, hogy 2023-ban a nemzeti válogatott és a külföldi csapatokban légióskodó riderek mellett egy magyar bejegyzésű kontinentális csapat is rajthoz álljon a Nemzeti Körversenyen. A ProSeries kategória a magyar versenyzők, csapatok, a támogatók, szponzorok felé is új dimenziókat nyit a sportágban.”Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke


„A ProSeries besorolás néhány évvel ezelőtt legalább olyan elképzelhetetlennek tűnt, mint egy Giro-rajt Magyarországon – vélekedett Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója. – Az elmúlt öt év Tour de Hongrie versenyei a csapatok legmagasabb szintű kiszolgálásáról szóltak. Több figyelmet fordítottunk erre, mint a legtöbb hozzánk hasonló kategóriájú verseny, így mostantól még stabilabb háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy a világ legjobb csapatait újra és újra vendégül láthassuk. Versenyigazgatóként, számomra, minden befektetett munka gyümölcse a versenykategória-váltás, amennyiben ez felfelé történik. A ProSeries egy elképesztően magas szint, de nem szabad azt hinnünk, hogy itt a vége. Azt remélem, néhány év múlva a régió első WorldTour-versenyét is mi fogjuk rendezni.”
A 2023. évi Tour de Hongrie immár hagyományosan, május 10-14. között kerül megrendezésre. Az útvonalat januárban jelentik be a szervezők.