Tdh 2020

Ukrajnából érkezik a Tour de Hongrie főellenőre

Valerij Szevruk


Ebben az évben már nyolc olyan csapattal is találkozhatunk majd a Tour de Hongrie mezőnyében, amely rendszeres résztvevője a kerékpársport csúcseseményeinek. A Magyar Körverseny „főellenőre” – a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) hivatalos megbízottjaként – ezúttal az ukrán Valerij Szevruk lesz, aki már három országúti világbajnokságon is bíráskodhatott.A Magyar Körverseny szervezői nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a mezőny színvonalához mérten a versenybírói stábot is megerősítsék, ezért ebben az évben már az előírt egy UCI nemzetközi bíró helyett négy dolgozik majd a Tour de Hongrie során. Közülük a vezető versenybírót Lausanne-ban jelölték ki, Valerij Szevruk személyében. Az ukrán nemzetközi bíró éppen a Magyar Körverseny idején ünnepli majd a hatvanadik születésnapját!

„Fiatal koromban magam is kerékpáros voltam, nemzeti szinten versenyeztem, aztán sportolói karrierem után kezdtem bíráskodni a versenyeken, 1997 áprilisában pedig UCI-licensszel rendelkező nemzetközi bírói tanúsítványt szereztem. Az 1999-es Sachsen Tour volt az első verseny, ahol nemzetközi bíróként közreműködhettem” – idézte fel kérésünkre a kezdeteket Valerij Szevruk, aki aztán a legmagasabb szintekig is eljuthatott a szakmájában.Ráadásul nem csupán egy szakágban, hiszen a pályakerékpáros Világkupa-sorozatban is rendszeresen részt vehetett, de pályafutásának – eddigi – csúcsát az jelentette, hogy három országúti világbajnokságon (2002, Zolder; 2004, Verona-Bardolino; 2016, Doha) is bíráskodhatott.

„Nagyon örülök, hogy ismét aktív részese lehetek a Tour de Hongrie-nak, egyszer, azt hiszem tizenöt évvel ezelőtt már jártam ezen a viadalon. A versenyigazgató, Szilasi László tájékoztatott az idei verseny erősségéről, tudom, hogy nagyszerű World Tour-csapatok is lesznek majd a mezőnyben. Azt kívánom a Magyar Körversenynek, hogy a kitűzött céljait elérje és kategóriát lépjen, ahogyan néhány viadal, amelyen közreműködhettem, Törökországban vagy éppen Nagy-Britanniában, World Tour-eseménnyé nőtte ki magát.”

Amit Valerij Szevruk vezető versenybíróként a küldetésének érez, az a biztonság és a küzdelem tisztasága. „Számomra a biztonság és a fair play minden tekintetben a legfontosabb, de azt hiszem, ez bármilyen sporteseményre ugyanúgy igaz lehet. A Tour de Hongrie során is azon leszek majd, hogy mindenki számára egyenlő feltételeket biztosítsunk. Várom már a közös munkát a szervezőkkel és a bíró kollégákkal, biztos vagyok benne, igazi csapatmunkának lehetek majd részese, a hatékony csapatmunka pedig a siker egyik alapja.”A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 21 csapat 147 versenyzője áll majd rajthoz.