TdH 2019

Valter Attila a világbajnokságon is beleszólna a játékba

Az eddigi legsikeresebb szezon végén


A huszonegy éves Valter Attila akárhogyan szerepel a kerékpárosok vasárnap kezdődő országúti világbajnokságán, december végén elmondhatja, eddigi legsikeresebb évén van túl. A Tour de l’Avenir szakaszgyőztes és Tour de Hongrie dobogós csömöri fiatal azonban a yorkshire-i világversenyen még megmutatná, az egynaposon is képes a kiemelkedő teljesítményre. Az Utanpotlassport írása.Az utóbbi idők egyik legígéretesebb magyar utánpótláskorú kerékpárosa, Valter Attila nem akármilyen hónapokon van túl. Legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik, hogy júniusban harmadik helyen végzett a Tour de Hongrie-n, augusztusban pedig szakaszt nyert a fiatalok Tourjának emlegetett Tour de l’Aveniren. A lengyel CCC Development Team együttesében pallérozódó bringás utóbbi sikere azért is több mint biztató, mert a huszonhárom éven aluliak számára rendezett tíznapos francia országúti verseny korábbi első helyezettjei közül később hatan is Tour de France-győztesekké váltak.

A csömöri fiú számára azonban nem zárult le az év, a vasárnap kezdődő országúti világbajnokságon természetesen ő is a magyar csapat tagja lesz. Valter Attila az angliai Yorkshire-ben rendezendő világesemény U23-as korosztályában a 30 kilométeres egyéni időfutamban és a 193 kilométeres mezőnyversenyben is rajthoz áll.

„A formám szuper – mondja. – Sőt, talán az egyik legjobb az évben, ha a számokat és az eredményeket tekintjük. Az igazság viszont az, hogy elég fáradtnak érzem magam, hiszen rettentően hosszú volt a szezon. Néhány nap van még a világbajnokságig, ez alatt az idő alatt egyrészt rövidebb, de erős edzésekkel igyekszem magam fenntartani, másrészt annyit szeretnék pihenni, amennyit csak lehet. Nem feltétlenül fizikálisan, mentálisan is.”Attila úgy gondolja, a világbajnokság a kerékpársportban mindig a legnagyobb egynapos eseménynek számít. Bár fontossági szempontból nehezen tesz különbséget a közelgő viadal, a Tour de l’Avenir és a Tour de Hongrie között, az biztos, hogy az év végének legjelentősebb kihívása most következik.

„Az egynapos világbajnokság lottó. Ha jó napot fogok ki, szép eredményt tudok elérni. Azonban nem lesz egyszerű. Nagyon könnyű már a mezőnyverseny elején kihullani. Ha elmegy a szökés, akkor gyakorlatilag vége is a vébének. Testben és lélekben is próbálok a legjobban felkészülni, de tisztában vagyok azzal, hogy ebben a sportágban a szerencse is óriási tényező.”

A szerencsével az elmúlt versenyeken „szerencsére” nem állt hadilábon a kerékpáros – állapíthatjuk meg eredménylistájából. Noha Fortuna is kell a sikerhez, a versenyzőtől elvitathatatlan a rengeteg munka és a nagymértékű elhivatottság. Utóbbit talán a huszonhétszeres magyar bajnok édesapjától, Valter Tibortól örökölte. Ha a szigetországban sikerül az első tizenötben végeznie, állítása szerint elégedett lesz. Na, meg akkor, ha magához képest tud jobbat tekerni.

„Célom a vébén, hogy lássák és lássam, az egynaposon is képes vagyok kiemelkedő teljesítményre. A mezőny elejében szeretnék versenyezni, mert bele akarok szólni a játékba. Úgy gondolom, nagyon érdekes eredmények fognak születni, de nyerni csak az tud, aki jó formában lesz és erős.”

Forrás: Utanpotlassport, B. Z. írása
Fotó: Tour de Hongrie, Vanik Zoltán, Halmágyi Zsolt, Pertorini Mario, Tuba Zoltán