Hírek

Valter Attila kettesével veszi a lépcsőfokokat

A CCC Team indítaná a Giro d’Italián


A CCC World Tour-csapata szeretné, ha Valter Attila rajthoz állna jövő májusban a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezik.Valter Attila idén a CCC fiókcsapata, a Development Team színeiben harmadik lett összetettben a Tour de Hongrie-n, megnyerte a magyar időfutam-bajnokságot, majd a fiatalok Tourján, a Tour de l’Avenir elnevezésű viadalon szakaszt nyert, az idényt a korosztályos versenyzők egynapos lombardiai körversenyén zárta, amelyen negyedik lett.

„Két évvel ezelőtt a lehetetlen kategória lett volna egy World Tour-csapatban szereplés gondolata, azt hittem, csak a mesében van ilyen. Szuper évet húztam le a CCC Development Teamnél, sok barátra találtam, rengeteget tanultam, ez az időszak segített, hogy bekerüljek a nagycsapatba. Továbbra is kettesével szeretném venni a lépcsőfokokat” – mondta a huszonegy éves versenyző a Giro d’Italia Grande Partenza pénteki sajtótájékoztatóján.

Valter Attila leszögezte: fontos és nagy lépés volt számára felkerülni a World Tour-csapathoz, innen azonban még egy óriási lépés bekerülni az Olasz Körversenyen induló nyolcfős sorba.

„Nem teher számomra, ráadásul nemcsak az itthoni rajt miatt szeretnék bekerülni, noha ez sporttörténelmi lenne, hanem azért is, hogy hasznos tagja legyek az együttesnek, kivívjam a tiszteletet a társaim és az egész csapat részéről. A legfontosabb, hogy lássa a vezetőség, megállom a helyem, és gyorsan felveszem a World Tour-versenyek ritmusát” – fogalmazott Valter Attila, majd hozzátette: mivel még nem szerepelt a legmagasabb kategóriába tartozó viadalon a CCC-vel, a csapat nem jelentheti ki, hogy ott lesz a Girón. Azonban mindent megtesz azért, hogy erőben és emberileg is még előrébb lépjen, így azt mondhatja a CCC, készen áll.

Az MTI érdeklődésére Valter Attila elmondta: jövőre erősebb viadalokon fog szerepelni, versenynapjainak a száma csökken, ezáltal talán még az ideinél is több időt tölthet hazai felkészüléssel. Kitért rá: a következő hetekben két spanyolországi edzőtáborba utazik a csapattal.Piotr Wadecki, a CCC sportigazgatója elárulta: lehetősége volt megtekinteni az első szakasz, a budapesti időfutam útvonalát, amely különleges és gyönyörű lesz.

Felidézte, már tavaly követte Valter Attilának a Szlovák Körversenyen elért remek eredményeit, a fiatal magyar bringás pedig különösen akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor az egyik legkeményebb etapon harmadikként érkezett be a célba, és azonos idővel végzett a szakaszgyőztes Julian Alaphilippe-pel. A főszponzor CCC már évek óta szerette volna, hogy legyen magyar kerékpáros a csapatban.

„Attila nagyon erős, az idei fejlődése igazán lenyűgöző, s amikor szakaszt nyert a Tour de l’Aveniren, tudtam, hogy helye van a csapatban” – mondta Piotr Wadecki.

Kérdésre kitért arra, hogy a csapatok két-három héttel a rajt előtt jelentik be a Girón induló keretüket, ám a bő, tizenhárom-tizennégy nevet tartalmazó lista már adott, ezen szerepel Valter Attila is a tavaly Európa-bajnok, idén pedig világbajnoki ezüstérmes olasz Matteo Trentinhez vagy éppen az orosz Ilnur Zakarinhoz hasonlóan, aki 2017-ben harmadik lett a Vuelta a Espanán.

„Most nem ígérhetem meg, hogy rajthoz fog állni az olasz körversenyen, de nagyon remélem, hogy így lesz. Azon fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobb formába kerüljön, és olyan programot állítunk össze neki, amely előkészíti, hogy bekerüljön a nyolcas keretünkbe” – fogalmazott. A sportigazgató megemlítette, a CCC is tisztában van azzal, mekkora dolog lenne egy magyar kerékpárosnak részt vennie a Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtján. Előretekintve elmondta: hisz benne, hogy Valter Attila az évek alatt a világ egyik legjobb hegyi menőjévé válhat.Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro Hungary 2020 szervezőbizottságának elnöke leszögezte: először látogat a régióba a Giro. „Élni szeretnénk ezzel a fantasztikus lehetőséggel. Sok híres kerékpáros, köztük a háromszoros világbajnok Peter Sagan is indul, de kellenek szerethető magyar versenyzők is, és Valter Attila ilyen – fejtette ki. – Bízunk benne, hogy Attila ezt a nehéz terhet a vállára fogja venni. Nagy tehetség, ha jól sikerül a tavaszi felkészülése, reményeink szerint ott lesz a rajtnál. És talán néhány év múlva akár ezt a csodálatos trófeát is a magasba emelheti” – mutatott a Giro győztesét illető Trofeo Senza Finére.Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség igazgatója kiemelte: a magyar emberek örömére szerveznek egy olyan eseményt, amely még sohasem volt Magyarországon, és bíznak benne, hogy Bodrogi László után hozzá tudják segíteni a magyar kerékpársportot egy újabb magyar Giro-indulóhoz.

Az elmúlt nyolc évben egyetlen magyar sem tekert a legmagasabb szinten, jövőre viszont Valter Attila a CCC, Peák Barnabás pedig a Mitchelton-Scott versenyzője lesz. Ezelőtt Szeghalmi Bálint 2011-ben a Lampre színeiben versenyzett a legjobbak között.

A jövő évi, 103. Giro d'Italia első három szakaszát rendezik Magyarországon május 9. és 11. között, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny. Az első etap egy 8.6 kilométeres budapesti időfutam lesz, majd Budapest-Győr és Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszokra kerül sor. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette.

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Lengyel Péter
Fotó: Giro Hungary 2020