Tdh 2020

Visszatérnek Gianni Savio fiai!

Androni Giocattoli-Sidermec


Ismét egy erős csapat részvételét jelenthetjük be a 2020-as Magyar Körversenyen: az elmúlt két évben a Tour de Hongrie főszereplői voltak Gianni Savio fiai, az olasz Pro Team, az Androni Giocattoli-Sidermec 2018-ban Manuel Belletti révén szakaszgyőzelmet, az összetett első helyét és a pontverseny zöld trikóját vette magához az olasz klub, tavaly pedig ismét Manuel Belletti remekelt, Esztergomban szakaszt nyert, s végül ismét elvitte a gyorsasági pontverseny első helyét. Az Androni 2020-ban is itt lesz!A Tour de Hongrie szervezői már öt csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon a TREK-Segafredo (World Tour), a Mitchelton-Scott (World Tour), a Gazprom-RusVelo (ProTeam), a Riwal Readynez (ProTeam) és a Kometa-Xstra (Continental Team), de mellettük szerepel majd a rajtlistán az Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team) is.

A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie a jövő évi Tour de Hongrie-n.Az Androni nagyon régi szereplője a profi kerékpáros cirkusznak, elődjét 1996-ban Gaseosas Glacial-Selle Italia éven alapította a sportág egyik elismert – hazánkban is jól ismert – menedzsere, Gianni Savio. A klubnak magyar vonatkozás is van, hiszen itt profiskodott a kétezres évek elején Szekeres Csaba.

Gianni Savio irányításával a csapat rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának (1996 óta húsz alkalommal lehetett ott a rajtnál), amelyen eddig tizenöt szakaszgyőzelmet és három hegyi pontversenyt is nyert. Savióék az elsők között küldték el jelentkezésüket az idei Tour de Hongrie-ra, az elmúlt években a kedvenc versenyeik közé került a Magyar Kör.Csakhogy, az Androni menői pillanatnyilag a Magyarországról rajtoló – s a Magyar Körversennyel egyidőben zajló – Giro d’Italiára fókuszálnak, ugyanis jó eséllyel indulási jogot kapnak majd az Olasz Körversenyre. A legerősebb sorukat bizonyára a saját nemzeti viadalukra tartogatják majd – ez azonban nem jelenti azt, hogy „gyenge” összeállításban érkeznek majd hozzánk.

Az Androninál nagy volt a „mozgás” a harminckét(!) profi győzelemmel zárt 2019-es szezon után, összesen tíz távozója volt a csapatnak, hárman – Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step), Fausto Masnada (CCC Team) és Andrea Vendrame (AG2R) – World Tour-csapathoz igazolhattak. Az Androni egyébként is híres arról, hogy óriási tehetségeket juttat fel a legmagasabb osztályba, elég csak a legutóbbi Tour de France-győztes Egan Bernalt említeni, aki húszesztendős koráig, 2017-ig Savio csapatában pallérozódott.Érkezőkben sincs hiány, tíz új kerékpáros kap helyet az együttesben. A huszonöt éves átlagéletkorú klubban a rutinos Francesco Gavazzi (36), Manuel Belletti (35), Alessandro Bisolti (35) trió mutat példát a fiataloknak, megannyi Grand Tour-részvétellel és nagy győzelmekkel a lábakban.


 A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.