Történelem

Világbajnoki cím, Tour de Hongrie, Giro d'Italia

Danilo Hondo


Bringások, akik megfordultak (legtöbbször remekül is teljesítettek) a Tour de Hongrie versenyén, majd a kerékpársport legjobbjai között is letették névjegyüket. Gerald Ciolekről, Vasco BergamaschirólSzergej Ivanovról vagy éppen Irházy Mihályról korábban már olvashattak oldalunkon, ám nem csak ők mondhatják el magukról, hogy a későbbiekben a sportág meghatározó, közismert személyiségeivé váltak, miután szárnyaikat éppen hazánkban kezdték el bontogatni.


Fulst, Lehmann, Hondo, Bartko – micsoda nevek! Az 1994-es német pálya-világbajnok csapat tagjai, akik az üldözőversenyben nyertek aranyérmet. Aztán az év második felében az RSC Cottbus, illetve a Berlin csapatainak színeiben rajthoz álltak a Tour de Hongrie-n is. Mondhatni, hogy a július 25-e és augusztus 1-je között megrendezett Magyar Körversenyt kisajátították, amiután mindannyian nyertek szakaszt, de közülük a legnagyobb karriert egyértelműen Danilo Hondo futotta be.

Danilo Hondo 1974-ben született a kelet-német Guben városában. Pályafutását pályán kezdte, ahol – amint azt már említettük – világbajnoki címet szerzett. 1994-ben rajthoz állt a Tour de Hongrie-n, ahol szakaszgyőzelmet szerzett a Berettyóújfalu és Nyíregyháza közötti etapon, ráadásul még a pontversenyt is megnyerte.


Danilo_Hondo


Kezdeti sikereit követően gyakornokként a Festina-Lotus csapatához került. 1999-ben a neves Team Telekom szerződtette, amelynek színeiben rögtön az első ott töltött évében négy győzelmet is ünnepelhetett (hármat a Békeversenyen gyűjtött be). Karrierje legjobb szezonjai is ehhez az időszakhoz köthetőek, hisz 2001-ben két szakaszt is nyert a Giro d’Italián, egy évvel később pedig német bajnok lett.

2004-ben a Gerolsteiner csapatához szerződött. Ezen év tavaszán második lett a La Primaverán, azaz a Milánó-Sanremón, majd a Murciai Körversenyen aratott két szakaszgyőzelmet.Később versenyzett a Lamonta, a Tinkoff Credit System, a Diquigiovanni-Androni és a PSK Whirpool-Author csapataiban, ám igazán csak 2010-ben tudott visszatérni, amikor a Lampréhoz szerződött a legendás Alessandro Petacchi felvezető emberének. Utolsó évét a Trek Factory Racing színiben töltötte, 2014 végén vonult vissza.Neves kerékpárosok, akik nem csak a Tour de Hongrie történetében tették le a névjegyüket:

Vasco Bergamaschi (olasz)
Irházy Mihály (magyar)
Gerald Ciolek (német)
Szergej Ivanov (orosz)