Magyar élmények a Kékestető befutójáról

A Tour de Hongrie királyszakaszát követően minden magyar csapatból megkerestünk egy-egy kerékpárost, akit a Kékestetőn szerzett élményeiről kérdeztünk.

A kilencvenedik születésnapját ünneplő Tour de Hongrie királyszakasza Karcag és a Kékes csúcsa között zajlott. A kerekesekre 146 kilométer várt szombaton.

„Régen versenyeztem már országúton. Nem éreztem magam túl jól a mai napon, ennek ellenére elég jól sikerült felérnem a Kékesre. Mátraháza után kezdődött az igazi verseny, itt indultak meg az akciók. Elégedett vagyok a teljesítményemmel” – nyilatkozta a Veloki Team kerékpárosa, Vígh Zoltán, aki az elmúlt időszakban inkább a hegyikerékpározásban jeleskedett és a Tour de Hongrie kedvéért tért vissza az országúti szakágba. A Kékestető emelkedőjén végül az előkelő  hatodik pozícióban zárta az etapot.

vigh


„Iszonyatosan meleg volt ma, az Amplatz-BMC csapata végig hatalmas tempót diktált, így lehetett sejteni, hogy nem sokan maradunk a végére. Mátraházához érve már csak huszonöt-harminc kerékpáros volt elöl. Ezt követően teljesen szétesett a sor, próbáltam tartalékolni az utolsó két kilométerre. Nagyon nagy lendületet adott, hogy a DKSI fiataljai is kilátogattak erre a szakaszra és torkuk szakadtából buzdítottak az emelkedőn. Nagyon örülök az idei szereplésemnek, mivel nem vagyok hegyimenő, biciklis futárként dolgozom, maximum három hetet tudtam készülni a versenyre. Az első húsz között zárni a királyszakaszt kiváló eredmény nekem is, meg a csapatomnak is. A DKSI-nél megvan a háttér ahhoz, hogy az elkövetkezendőkben még erősebbek lehessünk” – mondta Ábrók Norbert a DKSI kerekese, aki a 19. helyen zárta a negyedik szakaszt.

„Viszonylag jó erőben éreztem magam, de a szakasz vége felé egy kicsit megrogytam. Szerettünk volna Matteo Ferretti révén szakaszt nyerni, így végig őt segítettük. Sajnos végül nem jött össze a hőn áhított siker. Külön öröm volt számomra, hogy Filutás Viktor és Móricz Dániel is jól ment a végén. A célom az volt, hogy az első húsz körül zárjam a napot, ami végül sikerült is” – vélekedett a nap történéseiről az Utensilnord csapatának 22. helyen záró kerékpárosa Rózsa Balázs.

rozsa


„Ez a szakasz nem éppen úgy alakult, ahogyan azt terveztem. A csapat célja az volt, hogy U23-as versenyzőnket Dina Marcit segítsük, aki harcban van a legjobb magyar fiatal versenyző címéért. Marci remekül ment, végig versenyben volt az Utensilnord fiataljaival, még úgy is, hogy ez az első felnőtt országúti versenye. Büszkének kell lennünk rá is és a csapatra is. A verseny remek, örülök, hogy újra van Magyar Körverseny. Úgy gondolom, hogy jó az irány” – nyilatkozta Simon Péter a Cube-Csömör kerékpárosa, aki a 26. pozícióban zárta a negyedik szakaszt.

„A harmadik szakasz során szinte egész nap szökésben voltam, ennek ellenére ma is szerettem volna rámenni a gyorsasági részhajrára, ami sajnos ezúttal nem jött össze. A záró etapon sem tartom kizártnak, hogy újra szökésbe kerüljek” – válaszolt kérdésünkre Ruttkay Zoltán a Mugen Race bringása. Zoli az 54. pozícióban zárta a szakaszt.