Szabályok

A Tour de Hongrie főbb szabályai


Résztvevők: A Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körversenyen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség licencével rendelkező, meghívott csapatok vesznek részt. Egy csapat hét versenyzőből áll. A kerékpárosok a szakaszok előtt aláírásukkal igazolják, hogy magukra nézve kötelezően elfogadják a verseny szabályait. A versenyre a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szabályai érvényesek. A közlekedési szabályok betartása a versenyzők és a szervezők számára a verseny alatt is kötelező. A verseny rendőri biztosítás mellett zajlik.Kategória: A 2018. évi Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség naptárában UCI 2.1-es kategóriával szerepel, a versenyzők világranglistapontokért is küzdenek.

Pénzdíjazás: A Tour de Hongrie teljes pénzdíja 8.000.000 forint.

A verseny értékelése: A különböző versenyszámokban vezető kerékpárosok megkülönböztető színes mezt viselnek.
Az egyéni összetett versenyben vezető versenyző SÁRGA mezt visel.
A gyorsasági pontversenyben vezető versenyző ZÖLD mezt visel.
A hegyi pontversenyben vezető versenyző PIROS mezt visel.
Az összetettben legjobb magyar versenyző FEHÉR mezt visel. 


 


A Tour de Hongrie hivatalos mezeit itt megvásárolhatod!


Egyéni verseny értékelése a szakaszokon: Az egyes szakaszokon a helyezések sorrendje a célvonalon való áthaladás alapján dől el. Győz az a versenyző, aki a távot a szabályok betartásával a legrövidebb idő alatt teljesíti.

Egyéni összetett verseny a SÁRGA mezért: Az egyéni összetett verseny a szakaszokon elért időeredmények összeadásával alakul ki. Ebbe beleszámítanak a szakaszok befutói során kapott időjóváírások (a szakaszok végén az első három helyezett versenyző 10, 6, illetve 4 másodperces időjóváírást kap – ez alól kivétel a prológ), a gyorsasági részhajráknál megszerzett időjóváírások (ezeken az első három helyezett 3, 2, illetve 1 másodperces jóváírást kap), valamint az esetleges büntetések.

Gyorsasági pontverseny a ZÖLD mezért: A pontversenybe a szakaszok közbeni részhajrákon és a szakaszok befutóin (kivéve a prológot) elért eredmény számít. A szakaszok közben sprintek helyét a szintrajzban SPR (sprint) karakterekkel jelöltük. Pontozás az alábbi táblázat alapján.Hegyi pontverseny a PIROS mezért: A hegyi pontversenybe a szakaszok közben kijelölt hegyi hajrákon elért eredmény számít. Az adott hegy meredekségétől és hosszától függően a hegyi hajrákat a szintrajzban GPM karakterekkel jelöltük (GPM-1., illetve GPM-2.). Pontozás az alábbi táblázat alapján.Legjobb magyar versenyzőnek járó FEHÉR mez: Az egyéni összetett versenyben a legjobb helyen álló magyar versenyzőnek jár a fehér mez.Mezek sorrendje: A mezek a fenti „erősorrend” alapján kerülnek kiosztásra (sárga, zöld, piros, fehér). Ha egy versenyző az elért eredményei alapján két színes mezt is viselhetne, akkor az „erősebb” mezt kell felvennie a következő szakaszon. A másik mezt az adott sorrendben mögötte következő versenyző viseli a szakasz során.

Összetett csapatverseny: Az egyes szakaszokon minden csapatból a legjobb három versenyző összesített ideje határozza meg a csapat szakaszon elért eredményét. Egy csapaton belül az egyes szakaszokon más-más versenyzők is elérhetik a jobb eredményt mindig az adott napi legjobb három versenyző ideje számít. A napi eredmények összesítésével alakul ki az összetett eredmény.