Team Stölting: a Tour de Hongrie után a pro-kontinentális vonalban

Óriásit lépett előre a Team Stölting: a tavaly Magyarországon is vitézkedő egyesület 2016-ra fúzió révén pro-kontinentális csapat lett, ráadásul egy igazi nagymenővel, az egykoron a Tour de Hongrie-n is zöld trikós Gerald Ciolekkel erősödött!

A 2015-ös Tour de Hongrie előzetes csapatlistáját böngészve egy dolog szinte azonnal biztosra vehető volt: a német Team Stölting csapata szakaszgyőzelem nélkül nem hagyja el a hosszú szünet után visszatérő Magyar Körversenyt.

A németek már a prológ során villogtak, Ole Quest repesztette az első komolyabb időt, végül azonban csapattársa, Manuel Porzner győzedelmeskedett. A harmadik etap során, Karcagon újfent Porzner nyert. Budapestre érve, összetettben James Early állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Moritz Backofen lett a verseny legjobb fiatalja. Mondhatni eredményes Tour de Hongrie-t zártak.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto


Fura dolog, de 2016-ra már egyik Magyarországon tekerő srác sem maradt a klubnál (ma a Tour de Hongrie-t megjárt versenyzők közül a fehér trikós Moritz Backofen a német kontinentális Team Kuota-Lotto, a két szakaszt is nyerő Manuel Porzner pedig az osztrák Vorarlberg kerekese, a többiek alsóbb szinteken folytatják), na persze ennek komoly oka van.

A Stölting csapata ugyanis egyesült a dán pro-kontinentális Cult Energy sorával, amelynek hirtelenjében súlyos pénzügyi gondjai adódtak. A Cult Energy 2015-re egészen a másodosztályig jutott, olyan bringásokat adott a sportágnak, mint Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Jesper Hansen (Tinkoff) vagy Christopher Juul-Jensen (Orica-GreenEDGE). Summa summarum, a Stölting hirtelen pro-kontinentális sor lett!

TdH 2005, az újbudai befutó előtt - Ciolek a német bajnoki mezben


És ez még nem minden! Még egy kapcsolódása van a Stölting csapatának a Magyar Körversenyhez: az egyik legnagyobb igazolásuk a télen nem volt más, mint a 2005-ös Tour de Hongrie-n brillírozó Gerald Ciolek. Az az évi verseny Veszprémben kezdődött egy prológgal, majd Balatonfüreden folytatódott egy mezőnyszakasszal, ahol Ciolek harmadik hellyel kezdett a mezőnyhajrán. Később azonban az ifjú német megcsillantotta tehetségét, három szakaszt is nyert, a viadal végén pedig toronymagasan szerezte meg a pontverseny első helyét, s az ezért járó zöld trikót. Ciolek azóta aztán elért egyet s mást...