News

TOUR DE HONGRIE 2017 GUIDE

Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a 2017-es Tour de Hongrie kapcsán tudni érdemes. Íme!

A verseny


A Tour de Hongrie egy több mint kilenc évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpárverseny, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át is szünetelt a verseny, az idei lesz a 38. kiírás.
Bővebben:
A Tour de Hongrie története
A rang


A 2017-es Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában szerepel, 2.2-es kategóriájú, az UCI Europe Tour-sorozatába tartozik, világranglistapontokat szerezhetnek a legjobbak. Emellett több mint ötmillió forint összegű pénzdíjat is kiosztanak.
Bővebben:
UCI Europe Tour calendarA támogatók


A Magyar Kormány és a Tour de Hongrie szervezőinek közös célja, hogy a nemzeti körverseny néhány éven belül a régió legrangosabb versenyévé váljon, amelyet a kontinens televíziós sportcsatornái élőben közvetítenek. A cél eléréséhez vezető úton a kormánytól kapott támogatás mellett a szponzorok és a partnerek támogatására és segítségére is szükség van a hatnapos esemény megrendezéséhez.
Bővebben:
Védnökök és támogatók
A résztvevők


A 2017-es Tour de Hongrie versenyére csaknem háromszoros túljelentkezés volt a csapatok részéről, végül a meghívott klubok közül várhatóan 20 áll majd rajthoz, lesz közöttük hat magyar együttes, egy válogatott, egy prokontinentális és 11 kontinentális csapat.


Az aktuális rajtlistán szereplő csapatok:
Szerbia válogatottja
United Healthcare Pro Cycling Team (amerikai) prokontinentális
Team FixIt.no (norvég) kontinentális
Bike Aid (német) kontinentális
Team Differdange-Losch (luxemburgi) kontinentális
Unieuro Trevigiani-Hemus1896 (bolgár) kontinentális
Dimension Data for Qhubeka (dél-afrikai) kontinentális
Rog-Ljubljana (szlovén) kontinentális
Marlux-Napoleon Games (belga) kontinentális
IsoWhey Sports SwissWellness (ausztrál) kontinentális
Astana Track Team (kazah)
SKC Tufo Prstejov (cseh) kontinentális
Tusnád Cycling Team (romániai) kontinentális
Dukla Banská Bystrica (szlovák) kontinentális
Tipográfia-DeGaVi (magyar)
Kontent-DKSI (magyar)
Dr. Bátorfi-Agria KTK (magyar)
Epronex-Bikes Hungary (magyar)
Kőbánya Cycling Team (magyar)
Cube-Csömör (magyar)
Kinek szurkolhatunk?


A 2017-es Tour de Hongrie versenyén hat magyar csapat – Tipográfia-DeGaVi, a Kontent-DKSI, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex-Special Bikes Team, a Kőbánya Cycling Team és a válogatott mountain bike versenyzőkre épülő Cube-Csömör – indul, rutinos és feltörekvő fiatal kerékpárosokkal – többek között a tavalyi sárga trikós Szalontay Sándorral – soraikban. Rajtuk kívül a luxemburgi Team Differdange-Losch is indít két magyar bringást (Lovassy Krisztiánt és Rózsa Balázst), de érdemes lesz a Tusnád kék mezét is keresni: a csíkszeredai profi csapat soraiban székely bringások is tekernek!
Bővebben:
Lovassy Krisztián: Már az elején résen kell lenni!Az értékelés


A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek az országúti körversenyeken. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is. Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpárosnak járó fehér mez, illetve a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó celeste-kék mez.
A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.
Bővebben:
Színes mezek a Tour de Hongrie versenyénHol követhetem?


A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli).
Az eseményekről összefoglalót olvashat a viadal hivatalos honlapján (tdh.hu), ahol a szakaszokon készült fotókat és az eredménylistákat is megtalálod majd. Érdemes a verseny Facebook-oldalát is böngészgetni, a legfrissebb információkat itt találhatod majd!
Bővebben:
Nézd élőben a Tour de Hongrie versenyét!
A program


A Magyar Körverseny június 27-én Szombathelyen rajtol, a 20 csapat 120 kerékpárosából álló nemzetközi mezőny a Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény útvonalon 751 kilométer megtéve érkezik el július 2-án Budapestre, a Hősök terére.
Bővebben:
A 2017-es Tour de Hongrie útvonala
Az útvonal interaktív térképen: FunIQA szakaszok


PROLÓG
Szombathelyen, a Fő tér környékén kijelölt 1 kilométeres, teljesen sík pályán egyéni indítással teljesítik a távot a versenyzők. A prológ célja a nemzetközi verseny mezőnyének elosztása, illetve a megkülönböztető mezek kiosztása: a prológ győztese húzhatja fel a sárga trikót.
Rajt: 2017. június 27. kedd, 16:15
Várható befutó: 18:30
Kinek kedvez: ez a versenyszám különleges felkészültséget igényel, előnyben a jobb pályaversenyzők, sprinterek.
Bővebben:
A prológ bemutatása
Térkép, szintrajz, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Szombathely köszöntője1. SZAKASZ
A Keszthely és Zalaegerszeg között kijelölt 145 kilométeres útvonalon, néhány meredekebb emelkedőt is tartalmazó, dombos pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során négy gyorsasági (Kis Balaton Ház, Zalacsány, Sümeg és Zalaegerszeg) és egy hegyi (Kisgörbő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Zalaegerszegen két kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. június 28. szerda, 15:00, Keszthely, kikötő
Várható befutó: 18:30, Zalaegerszeg, Kazinczy tér (2 kör)
Kinek kedvez: az összetett végeredmény szempontjából döntő lehet ez a szakasz, sok szökési kísérlet várható, előnyben a jobb időfutammenők. Ha a mezőny egy nagyobb csoportban érkezik Zalaegerszegre, akkor a sík befutónál a sprinterek csatája várható.
Bővebben:
Az 1. szakasz bemutatása
Térkép, szintrajz, áthaladási idők, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Keszthely köszöntője
Zalaegerszeg köszöntője

2. SZAKASZ
A Velence és Siófok között kijelölt 138 kilométeres útvonalon, ismét néhány meredekebb emelkedőt is tartalmazó, dombos pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során négy gyorsasági (Kápolnásnyék, Székesfehérvár, Nádasdladány és Siófok) és egy hegyi (Vereb) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Siófokon három kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. június 29. csütörtök, 15:00, Velence, Korzó
Várható befutó: 18:30, Siófok, Petőfi sétány (3 kör)
Kinek kedvez: az első szakaszhoz hasonlóan a terep adottságai miatt sok szökési kísérlet várható, előnyben a jobb időfutammenők. Ha a mezőny egy nagyobb csoportban érkezik Siófokra, akkor a sík befutónál a sprinterek csatája várható.
Bővebben:
A 2. szakasz bemutatása
Térkép, szintrajz, áthaladási idők, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Velence köszöntője
Siófok köszöntője

3. SZAKASZ
A Paks és Cegléd között kijelölt 178 kilométeres útvonalon gyakorlatilag teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Dunaföldvár, Bugyi és Csemő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Cegléden két kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. június 30. péntek, 13:45, Paks, Gagarin utca
Várható befutó: 18:30, Cegléd, Kossuth tér (2 kör)
Kinek kedvez: a nehéz, sík alföldi szakaszon a versenyzők legnagyobb ellenfele a szél (vagy nagy hőség esetén a szélcsend) lehet, a sík befutónál a sprinterek csatája várható.
Bővebben:
A 3. szakasz bemutatása
Térkép, szintrajz, áthaladási idők, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Paks köszöntője
Cegléd köszöntője

4. SZAKASZ
A Karcag és Miskolc között kijelölt 177 kilométeres útvonalon egy első kategóriás emelkedőt is megmászva teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Poroszló, Mezőcsát és Miskolc) és egy hegyi (Bükkszentkereszt) részhajrára is sor kerül.
Rajt: 2017. július 1. szombat, 13:00, Karcag, Kossuth tér
Várható befutó: 17:30, Miskolc, Szent István tér (1 kör)
Kinek kedvez: a bükkszentkereszti emelkedőre vezető hosszú, meredek emelkedő miatt elsősorban a jó hegyimenők lehetnek előnyben, de a hegycsúcstól a miskolci célig hátralévő csaknem 25 kilométeren a bátran lejtőző tempómenők is esélyesek lehetnek a szakaszgyőzelemre. Az összetett verseny szempontjából ez a szakasz is sorsdöntő lehet.
Bővebben:
A 4. szakasz bemutatása
Térkép, szintrajz, áthaladási idők, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Karcag köszöntője
Miskolc köszöntője

5. SZAKASZ
A Jászberény és Budapest között kijelölt 112 kilométeres útvonalon egy dombosak szakasztól eltekintve sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Tura, Budapest, Megyeri-híd és Budapest, Városliget) és egy hegyi (Vácegres) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Budapesten, a Városligetben öt kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. július 2. vasárnap, 14:45, Jászberény, Lehel Vezér tér
Várható befutó: 17:30, Budapest, Városliget (5 kör)
Kinek kedvez: hagyomány a körversenyeken, hogy a zárószakaszon „nem illik” az összetettet támadni, ezért a sík befutónál a sprinterek csatája várható.
Bővebben:
Az 5. szakasz bemutatása
Térkép, szintrajz, áthaladási idők, várható lezárások
A szakasz interaktív térképen: FunIQ
Jászberény köszöntője
Budapest köszöntője