Tour de Hongrie, 5. szakasz: a születésnapos Mihkel Raim az összetett győztes!

A szlovén Rok Korosec nyerte az ötödik szakaszt a Várkert Bazár előtt, Lovassy Krisztián harmadik lett, a Tour de Hongrie összetett győzelmét pedig az észt bajnok Mihkel Raim szerezte meg – éppen a huszonharmadik születésnapján. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tett meg a budapesti befutóig.

A nagy körversenyek utolsó szakasza többnyire arról szól, hogy a legjobbak ünnepelnek, fényképeztetik magukat, koccintanak egy kis pezsgővel, majd az etap végén a sprinterek döntenek egymás között a szakaszgyőzelemről, az összetettben pedig nem változik semmi lényeges.

Nos, az már a gyöngyösi rajtot követő első percekben kiderült, hogy a Tour de Hongrie 99 kilométeres zárószakasza egyáltalán nem erről szól. Még szinte minden kérdés nyitott volt, óriási küzdelem zajlott a szakaszgyőzelemért és valamennyi megkülönböztető mezért.

mini-TDH5sz_001


Nem sokkal a rajt után sikerrel elszakadt egy nagyjából huszonöt fős szökevénycsapat, amelyben jelentős létszámmal képviseltette magát az ukrán Kolss-BDC együttese, amely az összetett versenyben ledolgozhatónak érezte az észt Raim és az ukrán Polivoda közötti 18 másodperces különbséget. A szökevénycsapatban helyet követelt magának két magyar versenyző is, Lovassy Krisztián és Rózsa Balázs személyében.

Elöl a Kolss-BDC diktálta a tempót, de legfeljebb három perccel sikerült elszakadni az üldözőktől. Az élboly húsz fősre fogyatkozott, mire átlépte a Budapest táblát. A budai körpályán megtett három és fél kör során aztán még jobban szétszakadt a boly, a legügyesebben a szlovén Rok Korosec taktikázott, aki néhány méteres előnnyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát.

mini-TDH5sz_002


„Nem volt könnyű szakasz a mai, viszonylag nagy tempót diktáltunk, több csapattársammal együtt belekerültünk a nap szökésébe – nyilatkozta a befutót követően a szakaszgyőztes Rok Korosec. – A budai körpályára érve az első körben feltérképeztem a pályát, majd az utolsó körben az emelkedő végén támadtam. Mindent kiadtam magamból, szerencsére a többieknek nem sikerült utolérniük.”

Az őt követő boly sprintjét a zöld trikós marokkói Galdoune nyerte, így övé lett a második hely, míg Lovassy Krisztián ezúttal is kitűnően hajrázott, akárcsak tavaly, ezúttal is ő lett a harmadik.

mini-TDH5sz_003


„Ezen a szakaszon végig oldalszél volt, s mivel egészen Gödöllői elég nyitott a pálya, várható volt, hogy nagy szökést hoz ez a nap – vélekedett Lovassy Krisztián. – Az ukrán csapat támadott, akartunk mi is segíteni nekik, de nem kértek belőle, ők vezették végig a bolyt, s csak húszan maradtunk a végére. A finisben sajnos el tudott menni egy srác, a sprintben pedig most is második lettem. A végével elégedett vagyok, de az összetett eredményemmel nem. Egy évvel ezelőtt Kusztor Péter csapata végig irányította a versenyt, most viszont minden nap egymást érték a szökések, úgyhogy úgy érzem, az idei Tour de Hongrie nehezebb volt, mint a tavalyi…”

Az összetett élén már nem változott meg a sorrend, a 37. Tour de Hongrie győztese az észt Mihkel Raim lett, aki ragyogó hetet futott: június 26-án vasárnap megnyerte hazája nemzeti bajnokságát, egy héttel később pedig végleg elnyerte a Tour de Hongrie sárga mezét. Raim diadala teljes mértékben megérdemelt, minden nap remekelt: a szombathelyi prológon második lett, a keszthelyi befutót megnyerte, Siófokon hetedikként futott át a célvonalon, Karcagon ötödik volt, a Kékestetőre a negyedik helyen ért fel, de negyedik lett a végső, budapesti befutónál is. Ilyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel nem is lehetett kérdés, hogy az övé lesz a sárga trikó!

mini-TDH5sz_009


„Öt évvel ezelőtt, még juniorként nyertem az utolsó szakaszversenyemet, ez nem tegnap volt – újságolta boldogan az észt Raim, aki éppen ezen a napon ünnepelte huszonharmadik születésnapját. – Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm a Tour de Hongrie összetettjében, ez egy nagyszerű siker számomra és a csapatom számára is. Ez a siker egy remek születésnapi ajándék! Sohasem jártam még Magyarországon, bár a verseny előtt láttam fotókat Budapestről, gyönyörű ez a város, ez mai számomra be is bizonyosodott!”

Raim még csapattársa piros mezét is megvédte: a zárónap egyetlen hegyi hajráján elvitte a győzelmet a spanyol Corral elől, így az amerikai Butler megnyerte ezt a különversenyt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem ezt a trikót, és azért is, mert mi nyertük a csapatversenyt is. Ez egy igazi csapatsiker volt, amit a királyetapon biztosítottunk be. A társaim azon a napon óriásit dolgoztak” – vélekedett a díjátadót követően a Cycling Academy csapatának amerikai kerékpárosa Chris Butler.

A zöld mez sorsa nem forgott veszélyben, a marokkói Galdoune ezen a napon is megnyerte a gyorsasági hajrákat, míg a legjobb 23 évnél fiatalabb versenyzőt illető fehér mez végül a szlovén Rugicaj vállára került.

„Nehéz szakasz volt a Budapestre vezető etap, egy számomra kemény emelkedő állt az utunkban, amit sikerült átvészelnem. Szerettem volna megnyerni a szakaszt, de a Radenska csapata komoly munkát végzett, így sajnos végül csak a második helyen zártam. Örülök, hogy a pontversenyben sikerült megőriznem a vezetést” – értékelt a marokkói Ahmed Amine Galdoune.

Az OTP Bank különdíjakat ajánlott fel a legjobb 23 évnél fiatalabb magyar versenyzők számára, Rózsa Balázs 300, Filutás Viktor 200, Móricz Dániel pedig 100 ezer forinttal lett gazdagabb. Mindhárman a Szuper Beton csapatának versenyzői, Stubán Ferenc együttese a csapatversenyben a tízedik helyen zárt, a magyar indulók között legjobbként.

mini-TDH5sz_008


„Igazából az volt a célunk, hogy az U23-as különversenyben az első három helyet elhozzuk, valamint az, hogy megszerezzük a legjobb magyar csapat címét – kezdte mondandóját az összetettben a legjobb helyen záró magyar kerékpáros, a 17. pozícióban végzett Rózsa Balázs. – Ezen kívül szerettünk volna egy-két szökésbe is belekerülni, ami sajnos nem sikerült, ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek. A királyszakaszon sikerült azt kiharcolnunk, hogy az U23-as összetettben az első három helyre kerüljünk, így ma csak annyi volt a feladatunk, hogy ezt megőrizzük.”

A 2016-os Tour de Hongrie versenyén 95 kerékpáros állt rajthoz, közülük 79 tudta sikerrel teljesíteni hat nap alatt a 740 kilométeres távot.

Eredmények


37. TOUR DE HONGRIE
5. szakasz, Gyöngyös–Budapest (99 km):
1. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 2:01:01
2. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 2 másodperc hátrány
3. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) azonos idővel
4. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) a. i.
5. Filippo Tagliani (marokkói, Delio Gallina Colosio) a. i.
6. David Tintori (olasz, Differdange-Losch) a. i.
7. Asmund Lovik (norvég, Team FixIt.no) a. i.
8. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) a. i.
20. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton)
27. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton)
30. Simon Péter (magyar, Epronex)
31. Lengyel Zoltán (magyar, Szuper Beton)
32. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK)
34. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton)
39. Kiss Gergely (magyar, Epronex)
40. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace)
43. Fejes Gábor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK)
44. Hartmann József (magyar, MugenRace)
46. Varga Péter (magyar, MugenRace)
49. Lóki Bence (magyar, Szuper Beton)
50. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK)
59. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent)
61. Kriván András (magyar, Epronex)
62. D. Kovács Dávid (magyar, DKSI-Kontent)
64. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent)
67. Bertalan Balázs (magyar, MugenRace)
68. Hajdu Barna (magyar, DKSI-Kontent)
73. Popovics Gergely (magyar, Epronex)

Az összetett végeredmény:


1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 16:34:50
2. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 18 mp h.
3. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.
4. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:21 p h.
5. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:32 p h.
6. Ande van Engelen (holland, West-Frisia) 3:23 p h.
7. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 3:25 p h.
8. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 3:50 p h.
17. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 5:42 p h.
22. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 6:53 p h.
26. Simon Péter (magyar, Epronex) 7:40 p h.
29. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 7:51 p h.
32. Fejes Gábor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 9:27 p h.
37. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) 10:35 p h.
39. Kiss Gergely (magyar, Epronex) 11:12 p h.
40. Kriván András (magyar, Epronex) 12:01 p h.
42. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) 12:24 p h.
44. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 12:42 p h.
45. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 12:49 p h.
46. Lengyel Zoltán (magyar, Szuper Beton) 12:58 p h.
47. Lóki Bence (magyar, Szuper Beton) 13:23 p h.
50. D. Kovács Dávid (magyar, DKSI-Kontent) 14:06 p h.
54. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 15:35 p h.
55. Bertalan Balázs (magyar, MugenRace) 17:32 p h.
60. Hajdu Barna (magyar, DKSI-Kontent) 18:37 p h.
66. Varga Péter (magyar, MugenRace) 26:57 p h.
67. Hartmann József (magyar, MugenRace) 27:01 p h.
73. Popovics Gergely (magyar, Epronex)

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Chris Butler (amerikai, Cycling Academy)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ziga Rucigaj (szlovén, Radenska Ljubljana)

A csapatversenyben:
1. Cycling Academy (izraeli) 49:47:48
2. Kolss-BDC (ukrán) 49:53:37
3. Differdange-Losch (luxemburgi) 49:55:14
10. Szuper Beton (magyar) 50:07:49
11. Epronex (magyar) 50:15:13
12. Dr. Bátorfi-Agria KTK (magyar) 50:17:16
13. DKSI-Kontent (magyar) 50:25:43
15. MugenRace Team Prolog (magyar) 50:35:11

mini-TDH5sz_007A Tour de Hongrie győztesei


A körverseny kilenc évtizedes története során a hazai kerékpárosok szerezték meg a legtöbb győzelmet, 17 alkalommal nyert magyar versenyző az összetettben. Négyszer osztrák, háromszor szlovák, kétszer német, illetve ukrán kerekes vitte haza a fődíjat, egy-egy alkalommal győzött Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Svájc, Franciaország, Hollandia, Jugoszlávia és Luxemburg versenyzője, ezúttal pedig észt kerekes vitte haza a sárga trikót.

  IDŐPONT   TÁV   GYŐZTES   ORSZÁG
  1925 510.5 km Jerzsabek Károly (HUN)
  1926 554 km Vida László (HUN)
  1927 752 km Vida László (HUN)
  1929 611 km Oscar Thierbach (GER)
  1930 1016 km Vasco Bergamaschi (ITA)
  1931 1068 km Liszkay István (HUN)
  1932 1030.5 km Vitéz József (HUN)
  1933 1003 km Kurt Stettler (SUI)
  1934 975 km Szenes Károly (HUN)
  1935 1037 km Németh Károly (HUN)
  1937 1035 km Anton Strakati (AUT)
  1942 580 km Barvik Ferenc (HUN)
  1943 471 km Liszkay István (HUN)
  1949 1036 km Andre Labeylie (FRA)
  1953 921 km Kis-Dala József (HUN)
  1955 938 km Török Győző (HUN)
  1956 1257 km Török Győző (HUN)
  1962 1393 km Adolf Christian (AUT)
  1963 942 km Mészáros András (HUN)
  1964 1117 km Stámusz Ferenc (HUN)
  1965 908 km Mahó László (HUN)
  1993 945 km Jens Dittmann (GER)
  1994 1128 km Wolfgang Kotzmann (AUT)
  1995 1083.2 km Szergej Ivanov (RUS)
  1996 812 km Andrej Tolomanov (UKR)
  1997 854 km Bebtó Zoltán (HUN)
  1998 1078.5 km Alekszandr Rotar (UKR)
  2001 584.6 km Mikos Rnyakovics (YUG)
  2002 665.2 km Vanik Zoltán (HUN)
  2003 780.7 km Remák Zoltán (SVK)
  2004 840 km Remák Zoltán (SVK)
  2005 705,4 km Lengyel Tamás (HUN)
  2006 542,7 km Martin Riska (SVK)
  2007 823,6 km Andrew Bradley (AUT)
  2008 851,8 km Hans Bloks (NED)
  2015 700 km Tom Thill (LUX)
  2016 740 km Mihkel Raim (EST)

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten


A Tour de Hongrie történetében először követhették a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket. A legnagyobb magyar kerékpárversenyről a DIGI Sport közvetített élőben, de az interneten, az Index.hu oldalán, illetve a napi célállomásokon kihelyezett kivetítőn is élő képet láthattak a nézők, esténként pedig az m4 sportcsatornán volt látható harminc perces összefoglaló.

2016. július 3., vasárnap:
12:00-14:00 (élő, DIGI1); 17:45 (ismétlés, DIGI2); hétfő 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezett az Index.hu, az eseményeket figyelemmel kísérhették a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie).
A mezőny útját megnézhették a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatták, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett haladt el a karaván.

A 37. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA


Június 28., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Szakaszgyőztes: Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK). Sárga mezben: Szalontay Sándor
Június 29., szerda:
1. szakasz, Fertőd–Keszthely (133 km). Szakaszgyőztes: Mikhel Raim (észt, Cycling Academy). Sárga trikóban: Mikhel Raim
Június 30., csütörtök:
2. szakasz, Keszthely–Siófok (164 km). Szakaszgyőztes: Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio). Sárga trikóban: Mikhel Raim
Július 1., péntek:
3. szakasz, Cegléd–Karcag (185 km). Szakaszgyőztes: Gediminas Kaupas (litván, Differdange-Losch). Sárga trikóban: Mikhel Raim
Július 2., szombat:
4. szakasz, Karcag–Kékestető (144 km). Szakaszgyőztes: Chris Butler (amerikai, Cycling Academy). Sárga trikóban: Mikhel Raim
Július 3., vasárnap: 5. szakasz, Gyöngyös–Budapest (99 km). Szakaszgyőztes: Rok Korosec (szlovén, Radenska). Sárga trikóban: Mikhel Raim

Fotók: Bringasport/Vanik Zoltán

[gallery link="file" columns="5" ids="12606,12608,12610,12612,12614,12616,12618,12620,12622,12624,12626,12628,12630,12632,12634,12636,12638,12640,12642,12644,12646,12648,12650,12652,12654,12656,12658,12660,12662,12664,12666,12668,12670,12672,12674,12676,12678,12680,12682,12684,12686,12688,12690,12692,12694,12696,12698,12700,12702,12704,12706,12708,12710,12712,12714,12716,12718,12720,12722,12724,12726,12728,12730,12732,12734,12736,12738,12740,12742,12744,12746,12748,12750,12752,12754,12756,12758,12760,12762,12764,12766,12768,12770,12772,12774"]