Tour de Hongrie, 1. szakasz: az észt bajnok átvette a vezetést

Az észt bajnok, Mihkel Raim nyerte az idei Tour de Hongrie első szakaszát, amelyet két kastély, a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély között rendeztek meg. Raim így az összetettben is átvette a vezetést, vagyis ő az új sárga trikós. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.


A Tour de Hongrie mezőnye a délelőtti órákban Szombathelyről Fertődre tette át a székhelyét, majd az Esterházy-kastély parkjában készülődött a kora délutáni rajtra. A környékről több száz gyerek érkezett a helyszínre, hogy élőképet alkotva kirajzolja a „Fertőtáj” feliratot. Csodálatos kulisszák között mutatták be a versenyzőket, majd L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára indította útjára a karavánt.

tdh_golyak_foto_vanik_zoltanFotók: BringaSport/Vanik Zoltán


A bringások már alig várták, hogy versenyezhessenek, alaposan belehúzott a mezőny, az első szakasz első felében az optimális számításoknál is gyorsabban haladt a karaván. A mezőny elején egymást érték a támadások, amelyekből végül egy tizenhat fős szökevénycsapat akciója látszott sikeresnek, ötven kilométer után már másfél percnyi volt a különbség az élen haladók és az üldözők között. Az élbolyban tekert a mieink közül Molnár István és Móricz Dániel, míg az izraeli Cycling Academy szinte a teljes sorával képviseltette magát.

A Tour de Hongrie első gyorsasági részhajráját a német Benjamin Stauder nyerte a tavalyi magyar bajnok Molnár István előtt, míg az első hegyi hajrán a norvég Adrian Gjolberg volt a leggyorsabb, akárcsak a befutóhoz közeledve a második hegyi részhajránál, így jelezve: igényt tart a legjobb hegyimenőnek járó piros trikóra.


A szakasz második fele a Cycling Academy elképzelései szerint alakult, az izraeli csapat bringásai a szökevénybolyt a hajrára szétzilálták, a keszthelyi sprintre pedig úgy érkeztek, hogy a négyfős élbolyból ketten a klub színeit képviselték. A sprintben végül az észt bajnok, Mihkel Raim szerezte meg a győzelmet, s ezzel együtt az összetett versenyben is átvette a vezetést.

tdh_raim_foto_vanik_zoltan


„Egy nagyon nehéz, részben sík szakaszon vagyunk túl, amelyet nagy tempóval tekertünk végig – kezdte mondandóját a szakaszgyőztes észt bajnok Mikhel Raim. – A szakasz közben folyamatosan követtem az adataimat a komputeren, végig jó erőben tekertem, bár a tegnapi prológot követően mindenki teljes gázzal hajtott. Mivel összetettben minimális különbségek voltak, ezért sokunknak fájt a foga a győzelemre. Az összetett megnyerésében egyelőre nem gondolkozom, nagyon nehéz lesz megtartani ezt a trikót, ellenben a végső diadalra jó néhány csapattársam esélyes lehet rajtam kívül is!”

A második helyen az ukrán Polivoda, a harmadikon pedig a norvég Gjolberg futott be, a legjobb magyar ezen a napon Molnár István lett, a címvédő luxemburgi Tom Thill az üldözők között, csaknem négy perces hátránnyal a 49. helyen futott be, míg klubtársa, Lovassy Krisztián 51. lett. Az összetett versenyben a mieink közül a 16. helyezett Rózsa Balázst jegyzik a legmagasabban, ahogyan arra számítani lehetett, a prológon győztes kitűnő pályaversenyző, Szalontay Sándor igyekezett felvenni a küzdelmet a számára szokatlan versenyformában is, az üldözőkkel tartotta is a lépést, de kevéssel a befutó előtt defektet kapott, s végül kiszállt a versenyből.

tdh_molnar_101_foto_vanik_zoltan


„Elég kemény volt a mai szakasz, a csapatnak az volt a taktikája, hogy mindenképpen legyen közülünk valaki a nap szökésében – vélekedett a történtekről a szakaszt a 12. pozícióban záró Molnár István. – Arra számítottunk, hogy egy nagyobb sor fog elszakadni, ezért felváltva vettük ki a részünket a próbálkozásokból. Nekem sikerült végül belekeverednem a szökésbe. Az utolsó hegyi hajráig szépen összedolgoztunk, a hegyi hajrát követően azonban megbomlott az egység, sajnos nekem nem sikerült tartanom a lépést az elöl tekerőkkel. Napról-napra próbálkozunk, a csapat célja egy jó összetettbeli helyezés elérése.”

„Egy nagy létszámú szökés alakult ma ki, amelybe a Cycling Academy csapatából négyen is belekerültek, így ők irányították a történéseket – nyilatkozta a hegyi összetett éllovasának járó piros trikót megszerző norvég Adrian Gjolberg. – A célhoz közeledve négyen mentünk tovább, sajnos túlságosan is hamar indítottam meg a sprintet, így ketten is megelőztek. Jó lenne megőrizni a hegyi összetettben a vezetést az utolsó napig, de ennél sokkal jobban foglalkoztat egy jó összetettbeli helyezés megszerzése!”

A küzdelmek csütörtökön a Keszthely és Siófok közötti, 165 kilométeres szakasszal folytatódnak. A somogyi dombság ismét jó terepet adhat egy esetleges sikeres szökésre…

 

Eredmények


37. TOUR DE HONGRIE
1. szakasz, Fertőd–Keszthely (133 km):
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 2:51:01
2. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) azonos idővel
3. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 3 másodperc hátrány
4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 4 mp h.
5. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 53 mp h.
6. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 55 mp h.
12. Molnár István (magyar, MugenRace) 3:29 p h.
20. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:30 p h.
27. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 3:51 p h.
31. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) a. i.
34. Simon Péter (magyar, Epronex) a. i.
35. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
39. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
46. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
47. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
48. Kriván András (magyar, Epronex) a. i.
49. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) a. i.
50. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) a. i.
51. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.Az összetettben:


1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 2:51:56
2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 11 másodperc hátrány
3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 14 mp h.
4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.
5. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány
6. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 1:08 p h.
7. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:11 p h.
8. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:12 p h.
16. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:46 p h.
18. Molnár István (magyar, MugenRace) 3:47 p h.
27. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:03 p h.
32. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:05 p h.
34. Simon Péter (magyar, Epronex) 4:06 p h.
41. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 4:07 p h.
42. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) a. i.
44. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
45. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 4:08 p h.
46. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
48. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) 4:09 p h.
49. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)


Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)


Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no)


A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)Amatőrök a Tour pályáján


Szerdán délután, Keszthelyen a Criterium Castellum keretében a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtt is rendeztek amatőr kerékpárversenyt, a résztvevők a nemzetközi viadal lezárt pályáján körözhettek, Keszthely belvárosában, a győzelmet a férfiaknál Lippai Marcell, a nőknél pedig Szekeres Dorina szerezte meg.
Csütörtökön Siófokon, a Víztorony tövében gyerekek számára indítanak majd sprintfutamokat, a Tour de Hongrie célegyenesében versenyezhetnek majd a csöppségek. Ezen a napon is lesz kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, bringapárbaj és látványos freestyle-bemutató a Gizmo Show előadásában.A csütörtökön várható útlezárások


A Tour de Hongrie 2. szakasza során Keszthely és Siófok között 165 kilométert tesz meg a mezőny, amely 13:15 órakor indul útjára a keszthelyi Főtérről, a célba érkezés tervezett időpontja: 17:00, Siófok, Víztorony. A karaván a Keszthely, Balatonszentgyörgy, Kéthely, Bize, Kelevíz, Mesztegnyő, Böhönye, Nagybajom, Kiskorpád, Kaposfő, Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposvár, Toponár, Magyaratád, Igal, Andocs, Kapolypuszta, Pusztaszemes, Kereki, Kőröshegy, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi, Siófok, Víztorony (cél) útvonalon jut el a célig, az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten


A Tour de Hongrie történetében először követhetik a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről a DIGI Sport közvetít élőben, de az interneten, az Index.hu oldalán, illetve a napi célállomásokon kihelyezett kivetítőn is élő képet láthatnak a nézők, esténként pedig az m4 sportcsatornán látható majd harminc perces összefoglaló, minden nap.
2016. június 30., csütörtök: 15:30-17:30 (élő, DIGI2); 22:00 (ismétlés, DIGI3); péntek 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)
2016. július 1., péntek: 15:30-17:30 (élő, DIGI2) ; 22:00 (ismétlés, DIGI3); szombat 0:25-1:15 (összefoglaló, M4)
2016. július 2., szombat: 12:00-14:00 (élő, DIGI2); vasárnap 1:40 (ismétlés, DIGI3); vasárnap 9:40 (ismétlés, DIGI1); vasárnap 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)
2016. július 3., vasárnap: 12:00-14:00 (élő, DIGI1); 17:45 (ismétlés, DIGI2); hétfő 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)
A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezik az Index.hu, az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie).
A mezőny útját megnézhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.A 37. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA


Június 28., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Szakaszgyőztes: Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK). Sárga mezben: Szalontay Sándor
Június 29., szerda:
1. szakasz, Fertőd–Keszthely (133 km). Szakaszgyőztes: Mikhel Raim (észt, Cycling Academy). Sárga trikóban: Mikhel Raim
Június 30., csütörtök:
2. szakasz, Keszthely–Siófok (164 km). Rajt: 13:15. Várható befutó: 17:00
Július 1., péntek:
3. szakasz, Cegléd–Karcag (185 km). Rajt: 12:30. Várható befutó: 17:00
Július 2., szombat:
4. szakasz, Karcag–Kékestető (144 km). Rajt: 10:00. Várható befutó: 13:30
Július 3., vasárnap:
5. szakasz, Gyöngyös–Budapest (113 km). Rajt: 10:30. Várható befutó: 13:00


[gallery columns="5" link="file" ids="11824,11828,11830,11832,11834,11836,11838,11840,11842,11844,11846,11848,11850,11852,11854,11856,11858,11860,11862,11864,11866,11868,11870,11872,11874,11876,11878,11880,11882,11884,11886,11888,11890,11892,11894,11896,11898,11900,11902,11904,11906,11908,11910,11912,11914,11916,11918,11920,11922,11924,11926,11928,11930,11932,11934,11936,11938,11940,11942,11944,11946,11948,11950,11952,11954,11956,11958"]