Egyéb

Tour de Hongrie: Manuel Porzner húzhatta fel a sárga trikót!

Szombathely belvárosában látványos pályán rendezték meg a 36. Tour de Hongrie prológját, amelyen a német Manuel Porzner szerezte meg az első helyet – így az összetett legjobbjának járó sárga trikót is ő viselheti szerdán, a Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres első szakaszon. Az olimpiai kvalifikációs országúti kerékpárverseny 93 fős nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-i budapesti befutóig.

Kedden 17 órakor Szombathelyen, az Iseum előtt felállított rajtpódiumról indult útjára a Tour de Hongrie első résztvevője, az izraeli For Galilee Cycles, versenyzője, Itzik Shpitz, aki időeredményével nem tudta önmagának emlékezetessé tenni ezt a napot – de az első kiugró időre nem kellett sokáig várni: előbb a szerb Sztankovics, majd a norvég Eidsheim szorította 1:14 alá az időt. Érezhető volt, hogy 1:12 percnél is jobb eredményt kell elérnie annak, aki a szakaszgyőzelemről álmodozik – ráadásul egy igen kemény versenyszámban. A szombathelyi pálya ragyogó körülményeket biztosított az időfutamversenyhez, az 1200 méteres táv végig kordonokkal volt védve, s csupán két élesebb kanyarral nehezítette meg a résztvevők dolgát.

_VAN1647


A német Team Stölting számára nem indult jól ez a nap, hiszen az első versenyzőjük, a bolgár Georgiev nem ért oda a rajthoz, így nem indulhatott el. A németeket aztán előbb Ole Quast, majd Manuel Porzner is felvidította, mindketten remekül tekertek, így a stöltingiek két versenyzője is felállhatott a dobogóra, Quast a harmadik, Porzner az első helyre. A második legjobb időt a norvég Sandal tekerte.

„Sajnos nagyon rosszul kezdődött számomra az idény, a szezon első fele nem sikerült a legjobban. Rengeteget edzettem, készültem, ami most úgy tűnik, hogy kifizetődik. Feküdt nekem a pálya, tudtam, hogy jó időt érhetek el. Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a sárga trikót, tetszik ez város, remek pálya lett kialakítva a központban. Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi szurkoló biztatott minket!” – nyilatkozta Manuel Porzner az eredményhirdetés során: a prológ győzteseként a sárga trikó mellett a viadal hivatalos időmérőjétől, a Festinától egy kerékpáros mezt és egy értékes karórát is átvehetett.

_VAN7791


A magyar versenyzők közül két esélyesünk, két olimpikon kerékpárosunk jól szerepelt ezen a napon, az 1-es rajtszámot viselő Kusztor Péter a nyolcadik, Lovassy Krisztián pedig a 13. helyen végzett.
„Egy ilyen versenyszámban nem lehet nagyon sokat veszíteni. Ez a rövid időfutam nem kifejezetten az én versenyszámom, ehhez képest örülök a teljesítményemnek és az eredményemnek is. A következő napoktól nagyon kell figyelni, akár már holnap eldőlhet a verseny” – vélekedett Kusztor Péter, aki vasárnap Szlovéniában megnyerte a rangos GP Kranj versenyét és győzelmi szándékkal érkezett a Tour de Hongrie-ra is.

A verseny szerdán délután a Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres szakasszal folytatódik. Hasonlóan a szombathelyi prológhoz, az első etap is népes közönséget ígér, annál is inkább, mert a Tour de Hongrie szervezői Keszthely belvárosában három kilométeres körpályát alakítanak ki, amelyen többször is feltűnik majd a mezőny a publikum előtt. A hozzáértők szerint akár sorsdöntő is lehet az első szakasz, a zalai dombokon az erősebb kerékpárosok döntésre vihetik a dolgot, akár a körverseny megnyeréséhez is elegendő előnyt szerezhetnek.

Eredmények


36. TOUR DE HONGRIE
Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1,2 km):
1. Manuel Porzner (német, Team Stölting) 1:10:55
2. Henrik Sandal (norvég, Team Fixit.no) 1:12.68
3. Ole Quast (német, Team Stölting) 1:13.19
4. Marek Caneky (szlovék, Amplatz-BMC) 1:13.30
5. Patrik Tybor (szlovák, Kemo Dukla Trencin) 1:13.51
6. Moritz Backofen (német, Team Stölting) 1:13.63
7. Jan Tratnik (szlovén, Amplatz-BMC) 1:13.65
8. Kusztor Péter (magyar, Amplatz-BMC) 1:13.89
9. Marius Hafsaas (norvég, Team Fixit.no) 1:13.90
10. Filip Eidsheim (norvég, Team Fixit.no) 1:14.16
13. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 1:14.35

Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Manuel Porzner
Gyorsasági pontverseny a www.szelektalok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ole Quast
Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marek Caneky
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Henrik Sandal

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

_VAN7833Amatőrök a Tour pályáján


Kedden délután Szombathelyen az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, a győzelmet a férfiaknál Prájczer Péter (Harka) szerezte meg, Imre Dominik (Oberwart) és Hajba Szilárd (Celldömölk) előtt. A nőknél Dr. Budai Péterné (Keszthely) lett az első, összesen ötvenen élhették át a „Tour-élményt”. Erre szerdán Keszthelyen is lehetőségük nyílik, a Criterium Castellum verseny célja a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtti jó hangulat biztosítása, a versenykerékpározás népszerűsítése. Az olimpiai kvalifikációs verseny befutója előtt egy órával lehetőség nyílik aktív amatőr bringások számára, hogy Keszthely történelmi belvárosában egy lezárt, 3 kilométeres körpályán megméressék magukat.

Tour de Hongrie az M4 sportcsatornán


A Tour de Hongrie olimpiai kvalifikációs országúti kerékpáros körversenyről az M4 sportcsatorna sugároz fél órás napi összefoglalókat az alábbi időpontokban:

2015. augusztus 4., kedd, 22.00: prológ, Szombathely

2015. augusztus 5., szerda, 22.15: 1. szakasz, Szombathely–Keszthely

2015. augusztus 6., csütörtök, 22.45: 2. szakasz, Balatonföldvár–Kecskemét

2015. augusztus 7., péntek, 22.45: 3. szakasz, Abony–Karcag

2015. augusztus 8., szombat, 22.45: 4. szakasz, Karcag–Kékestető

2015. augusztus 9., vasárnap, 23.45: 5. szakasz, Gyöngyös–Budapest

A szerdán várható útlezárások


A Tour de Hongrie 1. szakaszán, a mezőny 15.30-kor indul útjára a szombathelyi Fő térről, a célbaérkezés tervezett időpontja: 18.20, Keszthely, Fő tér. A karaván a Szombathely, Vép, Kenéz, Pecöl, Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Kám, Csípkerek, Csehmindszent, Csehi, Bérbaltavár, Zalabér, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány, Keszthely körpálya (4 kör), Lovassy Sándor utca, Rákóczi utca, Vörösmarty utca, Park utca, Hunyadi utca, Kossuth Lajos utca, Fő tér (cél) útvonalon jut el a célig, az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők.

[gallery link="file" columns="4" ids="4948,4946,4944,4942,4940,4930,4932,4934,4936,4938"]